Când îţi schimbi locul de muncă?

12 Februarie 2015  |  V: 2280  |   |  Autor: lavinia.visan@jobee.ro


Întrebare: Când să-ţi schimbi locul de muncă?

Cârcotaşii ar răspunde că îţi schimbi locul de muncă atunci când eşti pe punctul de a-l pierde pe acesta sau deja ai devenit proaspăt şomer. Atunci eşti presat de familie, de facturi, de viaţă ca să-ţi cauţi un nou loc de muncă. Ce găseşti, ştim cu toţii: niciodată un job pe mărura CV-ului, a competenţelor, a vechii remuneraţii sau în localitatea ta.

Ori te mulţumeşti cu ce apare în domeniu, ori te reprofilezi. Trebuie doar să ai curajul să scoţi armele ascunse şi uitate ale tale. Adică acele cunoştinţe, aptitudini, competenţe pe care nu le-ai crezut vreodata ca fiind folositoare cuiva, mai ales ţie.

Pesimiştii or să-ţi zică să nu te grăbeşti, că toate merg rău, că ceva mai bun nu găseşti, doar dacă ai cunoştinţe în anumite instituţii sau banii pentru sfânta şpagă, reuşeşti să găseşti un loc de muncă.

Optimiştii îţi vor spune să ai încredere şi să încerci, dar fără să renunţi.

Pragmaticii ar răspunde că îţi schimbi locul de muncă atunci când primeşti o ofertă ce cuprinde cam ceea ce îţi lipseşte sau doreşti: salariu mai mare, facilităţi, bonusuri, timp liber, călătorii în interes de serviciu, funcţie sau accesul la scara ierarhică, linişte, rutină sau aventură, etc.

Dar schimbăm numai locul de muncă şi relaţiile pe care acesta le implica sau şi profilul jobului?

După un număr de ani în aceeşi instituţie, plecarea seamănă cu un divorţ. Te desparţi de lucruri şi de oameni. Te muţi în altă parte, unde îţi vei construi o nouă familie. Pentru acest moment, ar trebui să fii pregătit.

Dacă te hotărăşti să-ţi schimbi şi profilul de activitate, plecarea seamănă cu o renaştere. Începi de la zero o viaţă în câmpul muncii – ca angajat sau ca freelancer. Decizia apare în urma unei perioade în care simţi că nu mai faci ceea ce îţi doreşti, că te plafonezi, că nu te mai regăseşti acolo, iar în suflet încolţeşte ideea că e timpul să pleci, să faci şi altceva.

La început, adrenalina te va ajuta. Cu timpul, când constaţi că nu-i aşa de uşor, că ai mult de învăţat, de recuperat, de asimilat, că trebuie să munceşti dublu faţă de colegii tăi din domeniu, ca să poţi reuşi (chiar şi numai pentru achitarea facturilor), curajul te părăşeşte, iar neîncrederea în propriile forţe îţi consumă din energie. Important este să nu renunţi.

Îţi vei construi noua viaţa, aşa cum clădesc o afacere antreprenorii. Vei învăţa din mers, te vei impiedica, te vei ridica, vei strânge din pumni, îţi vei şterge lacrimile, dar vei continua.

De ce? O ştii şi tu. Dacă ţi-ai pus această întrebare - Când să-ţi schimbi locul de muncă?, undeva, cândva, ai visat/ai dorit o schimbare.

 

Autor: lavinia.visan@jobee.ro
Tags: , loc de munca, schimbare, optimism, pesimism, pragmatism, decizieAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare