Pregatirea emotionala pentru un interviu

05 Martie 2012  |  V: 4339  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


Inceputul anului 2012 se anunta promitator in ceea ce priveste locurile de munca ce se vor scoate pe piata in decursul acestui an, spre deosebire de cel trecut. Numai la inceputul lunii februarie ANOFM anunta existenta a peste 7.000 de locuri de munca.

Desi numarul de locuri de munca a crescut, este important sa reusesti sa treci si de interviul de angajare. Multi dintre cei care merg la aceste interviuri au una din urmatoarele manifestari: emotii, nesiguranta unui job nou, nesiguranta primului interviu pentru job sau chiar disconfort resimtit de cei care aplica pentru un job cu un statut inferior celui detinut anterior.

Cum influenteaza gandurile noastre comportamentul din timpul interviului

1. Starea emotionala
- Emotii. De cele mai multe ori cand mergem la un interviu se intampla sa avem emotii, lucru care dealtfel este normal. Totusi nu intotdeauna aceste emotii sunt constructive. Se intampla sa ne temem de evaluarea celui din fata noastra „Daca nu ii voi placea?”, „Daca ceea ce imi va cere nu va fi in acord cu ceea ce imi doresc eu?”, „Daca nu voi fi la fel de bun ca ceilalti candidati?”. Toate aceste intrebari au rolul de a crea o stare de agitatie in urma careia sistemul nostru de gandire este afectat intr-o masura mai mare sau mai mica in functie de gradul de emotivitate detinut de fiecare.

- Starea de nesiguranta si emotivitate crescuta vor afecta in cele mai multe cazuri interviul intr-un mod negativ. Incordarea din timpul acestuia ii va arata recrutorului o stare de nesiguranta, de neincredere, de neprofesionalism sau poate chiar o persoana slaba si nepregatita.

- Montarea pe plus inaintea interviului, cresterea increderii in propriile forte sau in unele cazuri indiferenta „Ce am de pierdut daca nu primesc acest post?” dau un plus de incredere individului in timpul interviului si il determina pe acesta sa fie mai calm, mai increzator sau chiar mai sigur pe sine, lucruri pe care le va observa si angajatorul.

  Tipuri de exercitii ce te-ar putea ajuta:

- Repeta de cateva ori cu putere, chiar in fata oglinzii, „Sunt pregatit”, „Sunt potrivit pentru acest job”, „Sunt foarte bun pentru acest post”, „Intotdeauna pot gasi si altceva”. Primele doua afirmatii ofera viitorului angajat o incredere in fortele proprii mai mare, ceea ce il va determina sa se poarte ca si cum totul este exact asa cum ar trebui sa fie. Uneori recrutorul nu cauta neaparat experienta ci originalitate, incredere si dorinta de a invata. Oferindu-i sansa sa vada ceea ce ai sa ii oferi el te va lua in calcul pentru jobul oferit.

2. Analiza
- De cele mai multe ori avem opinii si pareri cu privire la ceea ce gandeste cel din fata noastra, cu privire la ce simte sau cu privire la posibila parere pe care o are despre noi. In cazul unui interviu nu este intotdeauna potrivita analiza celui din fata noastra.

- Gandirea pe pozitiv. Daca avem impresia ca cel din fata noastra ne place din diverse motive este posibil ca starea de nervozitate sa se diminueze si sa se instaureze o stare de relaxare mai mare, ceea ce va permite o reactie mai buna si o interactiune mai buna. Pe de alta parte este important sa retii ca indiferent cat de mult te place recurtorul, defensa si ideea de a fi in garda trebuie sa domneasca in continuare, altfel limitele scazand foarte mult este posibil sa nu mai prezinti acelasi comportament interesant pentru recrutor pana in acel moment.

- Gandirea pe negativ. Are si ea atat parti bune cat si parti mai putin bune. In general apar ganduri legate de: „Oare ce gandeste despre mine?”, „Sigur este ceva ce nu ii place la mine”, „Uite cum ma priveste”; toate aceste ganduri creeaza o stare de agitatie atat mentala cat si fizica. Comportamentul nostru va fi influentat de ideea „Trebuie sa incerc sa fiu mai bun”, din pacate acest „mai bun” este in general mai slab sau exagerat. Incep sa ne tremure mainile, sa transpiram sau sa ne balbaim. Cand observi aceste ganduri, poti incerca exercitiile prezentate putin mai sus. Totusi pentru unii dintre noi gandirea critica proiectata pe cel din fata noastra sau gandirea critica pe care o avem fata de propria persoana determina o mobilizare mai mare din partea noastra, lucru ce va duce la o stapanire de sine accentuata.

Un lucru destul de putin cunoscut de multi dintre noi este ca emotiile si starile pe care le avem, influenteaza si persoanele din jurul nostru, motiv pentru care, mai ales in aceste situatii, trebuie sa fim atenti cu ce dorim sa ii transmitem celui din fata noastra. Cel mai bun exemplu este cel al unei persoane triste care ajunsa in centrul unui grup de persoane vesele si bine dispuse incepe sa isi modifice starea dupa starea grupului.

Despre ceea ce trebuie sa facem inainte, in timpul si dupa interviu vom discuta in articolul urmator.

Citeste si despre Efectele emotiilor
 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: interviu, job, emotii, ganduri, pregatire, exercitiiAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare