Astenia si locul de munca
La rugămintea unui prieten, am „tricotat” la un articol despre astenie. Nu ÅŸtiu a vă spune altceva decât au spus alÅ£ii. La un simplu search al termenului pe Google, am găsit aproximativ 1.310.000 (de) rezultate (0,13 secunde). Toate în limba română.
Nu-mi rămâne decât să vă povestesc despre asteniile mele, să vă împărtăşesc cunoÅŸtinÅ£e empirice, cu scuzele de rigoare.
Am auzit toÅ£i despre astenia de primăvară. MulÅ£i am trecut prin ea. De ce? Pentru că timp de 3-4 luni, am fost lipsiÅ£i de activitate fizică (sau intelectuală), de luminozitate în timpul zilei, de o hrană bazată pe fructe ÅŸi legume proaspete. Am avut în schimb multă carne ÅŸi multe petreceri. Primăvara simÅ£im că renaÅŸtem, că înflorim, dar bateria e consumată.
Toamna, aÅŸ zice că povestea se repetă, dar în sens invers. După multe legume ÅŸi fructe consumate din grădina proprie, după o lumină ce deranjează ÅŸi necesită ochelarii de soare, după vacanÅ£a trăită cu grupul de prieteni, toamna lasă cortina peste toate acestea. Ne întoarcem la muncă, rememorând momentele estivale, folosim mai des energia electrică, deoarece începe să se întunece devreme, canicula este înlocuită treptat de ger.
Toate acestea devin agasante, mai ales dacă jobul nu-ţi mai aduce satisfacţiile anterioare, dacă eşti singur, dacă simţi că nu-ţi găseşti locul...
Alte cauze? Carenţa de vitamine, insomnia şi o activitate constantă de un anumit tip.
Ce avem de făcut? Să remediem imediat problema. Jobul nu Å£i-l poÅ£i schimba oricând. Să nu mai fii singur, nu depinde numai de tine. AtenÅ£ie la relaÅ£iile de complezenţă, acestea pot agrava situaÅ£ia. Să te muÅ£i, să faci schimbări ...posibil. Dacă desfăşori o activitate intelectuală, încearcă să văruieÅŸti casa/ camera. Dar fii omul cu trafaletul, nu doar cel care plăteÅŸte. Activitatea fizică te va ajuta să-Å£i reechilibrezi balanÅ£a personală.
Dacă eÅŸti în general omul cu trafaletul, când ajungi acasă, citeÅŸte, dezleagă integrame până când adormi. Efortul intelectual va fi bine venit.
Îmi amintesc cum eram învăţaÅ£i să alternăm întotdeauna activităţile intelectuale cu cele fizice ÅŸi invers, căutând să păstrăm proporÅ£iile. Dar am cam uitat. Cum ni se spunea să deschidem fereastra dimineaÅ£a ÅŸi să facem câteva exerciÅ£ii fizice.
Mai ÅŸtiu că frigul îmi consumă energia, ÅŸi trebuie să mănânc mai mult ÅŸi mai consistent. Dar nu trebuie să ratez fructele de toamnă ÅŸi să caut legumele, chiar dacă nu mai au frumuseÅ£ea de peste vară. Iar dacă nu-i deajuns, voi cere sfatul medicului de familie cu privire la complexul de vitamine necesar organismului meu.
Somnul...problema secolului nostru. Un regim de viaţă bine stabilit, un program al orelor de somn, o evitare a activităţilor care ar provoca insomnia sau o tulburare a somnului (gen: sport, cine copioase cu 2-3 ore înainte, petrecut mult timp la PC, vizionat vreun film de groază, certurile etc.), toate acestea trebuie avute în calcul atunci când ne confrumtăm cu astenia.
Tonusul personal este în strânsă legătură ÅŸi cu tonusul afectiv. Mă simt bine fizic, dacă sunt mulÅ£umit de mine ÅŸi mă simt bine psihic, dacă sunt sănătos.
Nu trebuie să lăsăm ca aceste astenii să devină depresii. E mai uÅŸor să combatem pe primele, pentru că remediile ne sunt la îndemână. Pentru depresii, numai psihologul/psihiatrul are leac.