Astenia si locul de munca

26 Septembrie 2011  |  V: 3818  |   |  Autor: lavinia.visan@jobee.ro


La rugămintea unui prieten, am „tricotat” la un articol despre astenie. Nu ştiu a vă spune altceva decât au spus alţii. La un simplu search al termenului pe Google, am găsit aproximativ 1.310.000 (de) rezultate (0,13 secunde). Toate în limba română.
Nu-mi rămâne decât să vă povestesc despre asteniile mele, să vă împărtăşesc cunoştinţe empirice, cu scuzele de rigoare.

Am auzit toţi despre astenia de primăvară. Mulţi am trecut prin ea. De ce? Pentru că timp de 3-4 luni, am fost lipsiţi de activitate fizică (sau intelectuală), de luminozitate în timpul zilei, de o hrană bazată pe fructe şi legume proaspete. Am avut în schimb multă carne şi multe petreceri. Primăvara simţim că renaştem, că înflorim, dar bateria e consumată.

Toamna, aş zice că povestea se repetă, dar în sens invers. După multe legume şi fructe consumate din grădina proprie, după o lumină ce deranjează şi necesită ochelarii de soare, după vacanţa trăită cu grupul de prieteni, toamna lasă cortina peste toate acestea. Ne întoarcem la muncă, rememorând momentele estivale, folosim mai des energia electrică, deoarece începe să se întunece devreme, canicula este înlocuită treptat de ger.

Toate acestea devin agasante, mai ales dacă jobul nu-ţi mai aduce satisfacţiile anterioare, dacă eşti singur, dacă simţi că nu-ţi găseşti locul...

Alte cauze? Carenţa de vitamine, insomnia şi o activitate constantă de un anumit tip.

Ce avem de făcut? Să remediem imediat problema. Jobul nu ţi-l poţi schimba oricând. Să nu mai fii singur, nu depinde numai de tine. Atenţie la relaţiile de complezenţă, acestea pot agrava situaţia. Să te muţi, să faci schimbări ...posibil. Dacă desfăşori o activitate intelectuală, încearcă să văruieşti casa/ camera. Dar fii omul cu trafaletul, nu doar cel care plăteşte. Activitatea fizică te va ajuta să-ţi reechilibrezi balanţa personală.

Dacă eşti în general omul cu trafaletul, când ajungi acasă, citeşte, dezleagă integrame până când adormi. Efortul intelectual va fi bine venit.

Îmi amintesc cum eram învăţaţi să alternăm întotdeauna activităţile intelectuale cu cele fizice şi invers, căutând să păstrăm proporţiile. Dar am cam uitat. Cum ni se spunea să deschidem fereastra dimineaţa şi să facem câteva exerciţii fizice.

Mai ştiu că frigul îmi consumă energia, şi trebuie să mănânc mai mult şi mai consistent. Dar nu trebuie să ratez fructele de toamnă şi să caut legumele, chiar dacă nu mai au frumuseţea de peste vară. Iar dacă nu-i deajuns, voi cere sfatul medicului de familie cu privire la complexul de vitamine necesar organismului meu.

Somnul...problema secolului nostru. Un regim de viaţă bine stabilit, un program al orelor de somn, o evitare a activităţilor care ar provoca insomnia sau o tulburare a somnului (gen: sport, cine copioase cu 2-3 ore înainte, petrecut mult timp la PC, vizionat vreun film de groază, certurile etc.), toate acestea trebuie avute în calcul atunci când ne confrumtăm cu astenia.

Tonusul personal este în strânsă legătură şi cu tonusul afectiv. Mă simt bine fizic, dacă sunt mulţumit de mine şi mă simt bine psihic, dacă sunt sănătos.

Nu trebuie să lăsăm ca aceste astenii să devină depresii. E mai uşor să combatem pe primele, pentru că remediile ne sunt la îndemână. Pentru depresii, numai psihologul/psihiatrul are leac.
 

Autor: lavinia.visan@jobee.ro
Tags: job, loc de munca, psihologie, astenie, cauzalitateAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare