Barza la birou (I)

23 Ianuarie 2012  |  V: 3979  |   |  Autor: lavinia.visan@jobee.ro


Sarcina unei angajate este încadrată de legislaţia în vigoare. La o simplă căutare pe net, se pot găsi listate toate legile, decretele, deciziile care, în România, reglementează statutul angajatei însărcinate, dar şi statutul ei postpartum.

Fiecare femeie, care a lucrat cel puţin un an şi a cotizat la asigurările sociale, are drept la un concediu de 120 zile, ce reprezintă concediu prenatal şi postnatal.

După această perioadă, ea trebuie să opteze pentru ce perioadă va sta în îngrijirea copilului.
Dacă se optează pentru un concediu de un an de zile, angajata va primi o îndemnizaţie de 75% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni, cu menţiunea că aceasta nu poate fi mai mică de 600 lei, dar nici mai mare de 3400 lei.

Pentru un concediu de 2 ani, plafonul maxim este de 1200 lei/lună. În cazul copilului cu handicap, concediul pentru părinte se acordă tot pentru 3 ani (aşa cum era prevazut şi in vechea lege), iar îndemnizaţia este de 75% din venitul pe ultimul an. Şi în această situaţie, plafonul rămâne stabilit la minim 600 şi maxim 3400 lei.

Dacă mama, care alege un concediu de un an, se reîntoarce la lucru mai devreme, va primi de la stat o primă de 500 lei/lunar.
Dacă femeia decide să nască şi al doilea copil în această perioadă sau la terminarea ei, va beneficia de îndemnizaţie şi de toate drepturile aferente.
De acelaşi drepturi beneficiază şi femeile care înfiază un nou-născut.

Pe toată perioada de concediu, contractul de muncă va fi suspendat. Imediat după revenirea la locul de muncă, contractul va fi reluat. Angajatorul are posibilitatea ca a doua zi, să concedieze angajata-mamă, în baza unor temeiuri precum reorganizarea instituţiei sau lipsa de activitate.

Sunt cazuri în care, viitoarea mamă nu are timpul efectiv de lucru în câmpul muncii şi se poate decide ca tatăl să intre în concediu parental. Tatăl beneficiează de toate drepturile ca şi în cazul mamei, inclusiv la prima de 500 lei/lunar pentru revenirea rapidă la locul de muncă.

O recomandare: pentru ca să nu apară probleme, întrebaţi! Ori pe juristul firmei, ori pe juristul de la Casa de Asigurări Sociale, ori un avocat (atunci când bănuiţi că s-a încălcat legea), toţi sunt persoane informate care vă pot ghida/ sfătui/ învăţa. Mai ales că fiecare sarcină are specificul ei. Fiecare caz poate să fie diferit. Iar noi nu putem ţine mereu pasul cu legislaţia românească.
 

Autor: lavinia.visan@jobee.ro
Tags: job, loc de munca, recomandare, drepturi, barza, copilAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare