Carte de munca sau Contract de Colaborare

10 Noiembrie 2010  |  V: 20552  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


  Caut un loc de munca… dar apar tot felul de intrebari, legea se schimba, criza afecteaza totul. Eu cum ma descurc? Ce alegeri trebuie sa fac? Mi s-a propus sa lucrez cu contract de colaborare, dar am auzit pro si contra in sensul asta, ce ma sfatuiti? Acestea ar fi cateva din dilemele cu care ne confruntam in ultimii ani.


  Se stie ca in ultima vreme din ce in ce mai multe firme se gandesc la cat de multi bani trebuie sa dea din buzunar pentru a se mentine pe o linie e plutire cu capitalul si pentru a nu intra in faliment. Pentru a-si mentine o mare parte din angajati si pentru a merge la fel de bine ele au avut de ales intre a-si pastra angajatii sau a le transforma cartea de munca in contract de colaborare. Din cauza noilor reglementari si a crizei in care ne aflam, in momentul de fata firmele trebuie sa achite catre stat 85% din salariul pe care il dau angajatului. Astfel: daca salariatul are salariu 1.000 RON, angajatorul va trebui sa achite catre stat suma de 800 RON.


Este mai avantajos sa ai carte de munca sau contract de colaborare?


   Cartea de munca presupune ca angajatul sa nu aiba nici o grija in ceea ce priveste salariul si taxele catre stat. Tot ce are importanta este ca isi primeste o suma fixa pe luna si atat. In tabara firmei angajatoare apar insa dificultati pentru ca statul a cerut achitarea unor taxe foarte mari, ceea ce pentru ei nu este anvantajos deloc, ajungand sa cotizeze aproape un salariu.


   Contractul de colaborare pare in prezent cea mai rentabila metoda pentru angajator. El presupune ca angajatul sa isi infiinteze P.F.A. si intre cei doi sa fie incheiat un contract de colaborare, de prestari servicii. Angajatorul va reusi sa faca economii si in acelasi timp sa scape de cateva responsabilitati. In acest caz firma angajatoare nu va avea de platit decat T.V.A.-ul, iar tu va trebui sa achiti catre stat: fondul de pensii, sanatatea si somajul.
Pe langa aceste dari la stat se mai plateste 16% din profit si practic tu vei ajunge sa iei ca si salariu o suma cu mult mai mica decat te asteptai, plus alergatura care vine la pachet. Un alt aspect ar fi faptul ca in calitate de P.F.A. trebuie sa tii contabilitatea, iar in cazul in care nu sti sa faci acest lucru vei fi obligat sa angajezi sau sa consulti lunar un contabil.

  Sa luam un exemplu:
- Prin cartea de munca tie iti revine un salariu de 700 Ron si nu ai nici o obligatie fata de stat pentru ca plateste angajatorul totul.
- Prin contract de colaborare iti revine tot un salariu de 700 Ron, dar pentru ca firma angajatoare nu plateste nimic statului va trebui sa o faci tu.-Impozit pe venit 16% - achitat trimestrial
- Asigurare de sanatate 6,5% din norma de venit - achitata tot trimestrial
- Pensia presupune aproximativ 29% -31% din venit - achitata lunar
- Somajul este de doar 3,5% achitat lunar si poti opta pentru neachitarea lui
Si ai de scazut aproximativ 38% lunar. Cu cat mai ramai din cei 700 Ron?


  Mai pe scurt un contract de colaborare functioneaza similar cartii de munca exceptand faptul ca trebuie sa ai grija la negocierea salariului pentru ca tu vei fi cel care va trebui sa achite taxele, din buzunarul propriu, asta in cazul in care vrei sa iti fie considerata munca legala si sa ai vechime in campul muncii.


  Daca totusi singura solutie de a te putea angaja intr-o instituie implica infiintarea unui P.F.A. trebuie sa mai fiti atenti si la avantajele sau costurile implicate. In cazul in care veti opta pentru neachitarea taxelor la stat va va reveni o suma mai mare de bani, dar nu veti avea vechime si implicit veti avea probleme si in accesarea creditelor. In cazul in care doriti sa aveti vechime, chiar daca nu apare pe cartea de munca, sunteti obligati sa platiti asigurarea pentru pensie. Alte avantaje la infiintarea unui P.F.A. ar fi ca poti deduce o parte din cheltuielile pe care le ai si faptul ca poti lucra cu mai multi clienti in acelasi timp pe baza unui contract de prestari servicii.
 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: criza financiara, carte de munca, contract de colaborare, P.F.A.


Comentarii (6)

 1. Alex B | 22-05-2012

  Sugeti pula cu articolul vostru de cacat

 2. gusatu nicoleta | 06-07-2012

  spuneti-mi si mie va rog daca sunt insarcinata in 6 luni si lucrez cu contract de coleborare de 3 ani si eu nu am platit nici o taxa la stat pt ca nu am stiut dezavantajele ,,mai pot beneficia de concediul de maternitate????sau post natal cum i se spune?????va rog sa imi raspundeti

 3. DennisGek | 29-03-2017

  flagyl suspensie kopen
  <a href= http://heleneshou.blogg.no >zyban 150 mg bula</a>
  <a href=http://heleneshou.blogg.no>vergoeding zyban agis</a>
  metronidazole hond
  <a href= http://masonducay.over-blog.com/2017/03/zovirax.html >zovirax 800 mg prijs</a>
  <a href=http://bisacodyl.tilda.ws/bisacodylhtml>bisacodyl dulcolax drug study</a>
  zyban vergoeding cz

 4. Edwardpog | 31-03-2017

  zovirax cream uses
  <a href= http://devinnair.startbewijs.nl >proscar 1mg australia</a>
  <a href=http://devinnair.startbewijs.nl>proscar pris apoteket</a>
  proscar 1mg online
  <a href= http://natalielar.aircus.com >exforge 5/160/25</a>
  <a href=http://kathyrnkes.blogg.no>ibux gel betennelse</a>
  proscar finasteride 5mg

 5. Williamjaith | 31-03-2017

  azithromycin 500 preis
  <a href= http://bobbicraws.site123.me/about >resochin nebenwirkungen haut</a>
  <a href=http://www.imxprs.com/free/echorieth/echorieth>avamys spray contiene cortisone</a>
  avamys erfahrungen
  <a href= http://www.cipramil-08.webself.net >cipramil 20mg nebenwirkungen</a>
  <a href=https://agnusdinap.yolasite.com>nifurantin 50 mg apogepha</a>
  azithromycin saft 1a pharma

 6. MatthewOramb | 07-04-2017

  priligy 60
  <a href= http://margorieza.spruz.com >prix doxyval 250 mg</a>
  <a href=http://salomemahe.page4.me>finastéride cheveux avis</a>
  doxyval 100 pour chat
  <a href= http://margorieza.spruz.com >doxyval 100 mg pour chien</a>
  <a href=http://margorieza.spruz.com>doxyval 20 pour chaton</a>
  dermipred 10 posologie


Adauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare