Ce trebuie sa stii despre contractul de munca

24 Februarie 2010  |  V: 9912  |   |  Autor: adela@jobee.ro


In aceasta perioada, toti ne concentram fie sa ne pastram locul de munca actual, fie sa ne gasim un alt loc de munca, eventual mai bine platit, deoarece sursa noastra de venit este absolut necesara intretinerii bunurilor noastre, atat cele fizice cat si cele ...nemateriale, planurile de afaceri personale fiind lasate in asteptare, din cauza economiei romanesti, care inca nu a revenit la nivelul atins inainte de criza financiara mondiala.
Asadar, daca ai marele noroc sa gasesti un loc de munca mai bun, ai grija sa nu treci prea usor de o etapa foarte serioasa a angajarii: discutia adupra contractului de munca pe care il semnezi cu noul angajator. Chiar daca salariul tau depinde de el, contractul individual de munca trebuie evaluat si negociat in functie si de nevoile tale, nu numai ale angajatorului.

Inainte de a semna un contract de munca, citeste cu marte atentie clauzele ce stabilesc programul de lucru, zilele de concediu, drepturile si obligatiile angajatorului si ale angajatului, salariul brut si durata contractului.

Locul de desfasurare a activitatii si programul de munca trebuie specificate obligatoriu in contract, si trebuie sa coincida cu locatia reala a biroului tau. Trebuie sa fii atent la ceea ce se specifica vis-a-vis de locul de desfasurare a activitatii, deoarece angajatorul este responsabil de orice accident de munca pe care il poti avea, din momentul in care pasesti afara din casa, pana cand ajungi inapoi seara. De aceea, si fisele de Instructaj periodic in Securitate si Sanatate in Munca si Prevenirea si Stingerea Incendiilor contin traseul si durata pe care le faci zilnic de-acasa pana la serviciu si inapoi, si trebuie semnate lunar, in semn de luare la cunostinta a instructajelor specifice normelor de SSM si PSI pentru fiecare luna in parte.

In contractul de munca trebuie specificata, de asemenea, si necesitatea de a efectua deplasari, precum si frecventa acestora, iar anual, Contractul colectiv de munca unic la nivel national specifica faptul ca, pe durata unui an, orice angajat ar trebui sa aiba parte de un concediu de odihna neintrerupt, de 15 zile de lucratoare. Daca ti se pare prea mult, il poti fractiona, dar asta ar trebui sa fie exclusiv alegerea ta, si nu decizia angajatorului.

Atributiile postului trebuie specificate in fisa de post, cat mai in detaliu si complet. Fisa nu ar trebui sa se regaseasca inclusa in contract, deoarece scopul contractului este acela de a determina cadrul legal al muncii, oricare este aceasta. Fisa este cea care determina atributiile fiecarui post in parte, si trebuie semnata de luare la cunostinta, atat de angajat, cat si de angajator. Fisa postului trebuie schimbata ori de cate ti se modifica functia si atributiile specifice acesteia.

Salariul si alte bonusuri si sporuri, precum si modalitatea de plata, o data sau de doua ori pe luna, constituie un articol de sine statator al contractului. Bonusurile sau alte avantaje trebuie discutate adiacent salariului, si, orice marire de salariu trebuie insotita de semnarea unui act aditional la contractul individual de munca deja existent. De asemenea, trebuie precizat in ce conditii poti folosi bunurile primite in interes de serviciu din partea angajatorului, daca le vei putea folosi in interes personal, si daca trebuie sa renunti la acestea, in cazul in care ti se schimba sarcinile de lucru.

In cazul in care compania iti ofera cursuri de specializare si alte stagii de pregatire profesionala, trebuie sa ai grija la mentiunile facute in acest sens, deoarece este posibil sa platesti o parte a acestor pregatiri, inca de la bun inceput, sau daca vei parasi compania inainte de un anumit termen. Acest lucru ajuta companiile sa se protejeze de angajatii care profita de aceste stagii de formare, si isi cauta de lucru la concurenta imediat dupa terminarea acestora. Durata acestor clauze trebuie sa fie limitata la o anumita perioada de timp, de obicei un an.

Clauza de neconcurenta si clauza de fidelitate au devenit cunoscute relativ recent pe piata muncii. Clauza de neconcurenta permite companiei sa impiedice pe angajatii sai sa lucreze cu o companie concurenta, pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii a contractului de munca. Pentru ca aceasta clauza sa fie valida, activitatile interzise si firmele concurente la care se face referire trebuie prevazute concret in cuprinsul contractului individual de munca, si angajatorul trebuie sa acorde angajatului, dupa incetarea contractului, o indemnizatie care se negociaza, si este in valoare de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale angajatului, din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.

Nu te sfii sa discuti toate acestea cu angajatorul tau, pentru ca este foarte important sa aveti un contract de munca corect, fata de ambele parti. Specialistii in Resurse Umane sustin faptul ca, in Romania, in majoritatea cazurilor, contractele de munca sunt concepute sa favorizeze angajatorul, si mai putin angajatul. Exista si situatii in care, unii angajatori, mai ales in cazul firmelor mici, de tip antreprenorial, nu au informatiile corecte, inca de la bun inceput, in ceea ce priveste conceperea unui contract individual de munca si a actelor aditionale. Depinde doar de tine sa semnalizezi ceea ce nu respecta 100% prevederile legale, sa semnezi, sau chiar sa refuzi contractul de angajare.

Autor: adela@jobee.ro
Tags: salariu, contract de munca, clauze, cursuri


Comentarii (10)

 1. Iulian | 27-02-2010

  Este adevarat. Dar ce faci cand angajatorul are o firma de securitate si dupa ce semnezi contractul constati ca angajatorul nu-ti pune la dispozitie instrumentele de lucru, ele fiind defecte. Totul este supravegheat video, ai facut o greseala din cauza instrumentului respectiv, vrei sa-ti vezi greseala si nu ti se permite pe motiv ca asa este procedura. Ramane instanta care este corupta si ea....

 2. adela | 02-03-2010

  Buna Iulian,

  din pacate, va trebui sa-mi dai mai multe detalii ca sa-ti pot da un raspuns 100% pertinent. Ai incercat sa porti o discutie serioasa cu conducerea firmei, eventual cu toti directorii impreuna, si sa le spui ca tu vrei sa fii eficient in munca ta, si ca ai nevoie sa ti se puna la dispozitie instrumentele esentiale ale muncii?
  Iata ce poti face, legal:
  In conformitate cu dispoziţiile art. 40 alin. 2 din Codul muncii, angajatorului îi revine obligaţia de a asigura permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în
  vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţii corespunzătoare
  de muncă;
  Potrivit art. 284 alin. 1 din Codul muncii, conflictul de muncă reprezintă orice dezacord intervenit între partenerii sociali, în raporturile de muncă.
  Conflictele dintre salariaţi si unităţile la care sunt încadraţi, cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfăşurarea raporturilor de muncă, sunt conflicte de muncă, se arată în art. 3 din Legea 168/1999.
  În conformitate cu dispoziţiile art. 5 din Legea 168/1999 şi art. 248 alin. 3 din Codul muncii, conflictele de drepturi sunt conflictele de muncă ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau îndeplinirea unor obligaţii decurgând din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de muncă.
  Conflictele de drepturi se solutioneaza in instanta si nu se solutioneaza prin conciliere, mediere, arbitraj sau greva. Dar, potrivit art. 76 din Legea nr. 168/1999, la prima zi de infatisare, inainte de intrarea in dezbateri, instanta are obligatia sa incerce stingerea conflictului de drepturi prin impacarea partilor.

  Am insirat aici toate aceste defintii ca sa explic, altfel decat prin cuvintele mele, ceea ce se poate face in cazul tau. intr-adevar, instanta este corupta, dar au obligatia sa incerce o stingerea conflictului. Scrie-mi pe adresa de mail daca mai pot sa te ajut cu alte informatii.

  Adela

 3. Carla | 18-05-2010

  Buna ziua,

  Ce se intampla in cazul in care dupa 5 luni de angajare inca nu am primit fisa postului. Cu atat mai mult angajatorul este cel care cere acest document de la mine, eu fiind angajata pe postul de operator calculator, dar indeplinind sarcinile unui economist. Evident, desi sunt platita in baza incadrarii, mi se cer responsabilitati de economist, si asta SUB SEMNATURA. Nu e pt ei nicio problema ca nu coincide incadrarea de pe contract cu fisa postului. Ma poate concedia angajatorul in cazul refuzului de asemna fisa postului pt alta functie decat cea prevazuta in contractul de munca. Ce ma sfatuiti sa fac?

  Multumesc,
  Carla

 4. maria | 11-09-2010

  in contractul meu de munca este specificat un anumit loc de desfasurare a activitatii dar eu lucrez in alta parta la aceeasi firma dar alta denumire decat cea din contract pt desfasurarea actiunii. acest contract mai este in vigoare daca nu corespunde realitatii sau pot sa-mi dau demisia pur si simplu ca nu e nimic constitutional?

 5. daniela | 01-11-2010

  Buna vreau si eu un sfat. Mi-am gasit de munca la un call center dar dupa o saptamana in care s-a facut si trainingu nu mi-a convenit si nu am mai ramas acolo. Nu am semnat nici un contract de munca doar am dat o copie dupa buletin. Secretara ma suna in disperare dar eu nu vreau sa ma duc pt ca nu imi convine si nu vreau sa semnz nimic. Mi se poate intampla ceva? Eu am si pensie de urmas si locul de munca nu era sigur si din cauza asta nu am acceptat. Nu vroiam ca dupa o luna sa ma dea afara pt ca nu faceam vanzare si pierdem si pensia de care sunt sigura. astept rapid un rasp.

 6. Cristian | 19-03-2011

  Buna vreau si eu un sfat am semnat contractul de munca cu data de 8martie si inca nu este gata magazinul pt care eram angajat cu toate ca nea zis ca de pe data de 10 mai vom incepe si cum inca nu am inceput munca din cauza lor eu acum voi fi platit? ca se aud zvonuri ca sar deschide tocmai la 1mai eu am fost in somaj pe care lam intrerupt acum voi sta fara nici un venit?

 7. lucian | 02-04-2011

  buna ziua, am o mare nelamurire,acun 2 ani jumate am semnat un contract de munca,dar sefu nu mi.a dat si mie unul asa cum prevede legea,au ramas la ei contractul de munca dar mie,si colegiilor nu ni sa dat acele contracte, vreau sa demisionez la zi fara a sta in preaviz,invocand faptul ca am semnat un contract de munca cu ei si nu mi sa dat si mie unul. ce trebuie sa fac?sunt sigur ca nu vor acepta ideea de ami da demisia,au nevoie de mine ca de aer, vreau urgent un raspuns,multumesc din suflet

 8. lucian | 02-04-2011

  de ce nu imi raspundeti la mesaju meu,va rog din suflet indrumati.ma ce sa fac. pt lucian va rog raspuns urgent

 9. lucian | 03-04-2011

  va rog raspundeti.mi si mie la intrebarile trimise,va rog urgent. doar sunteti un site bun.multumesc

 10. IOANA | 22-10-2011

  Buna ziua. Am avut concediu crestere copil din 04.12.2009 pana in 17.10.2011. Am facut cerere de reluare a activitatii cu data de 03.10.2011 si am semnat CIM cu dat de 17.10.2011 dar fara anexa Fisa Post. Mi s-a comunicat verbal de seful de serviciu si director de departament ce sa lucrez apoi au intrat in concediu de odihna. Va rog sa imi spuneti cum sa procedez stiind ca la sfarsitul fiecarei luni trebuie sa dau o situatie cu ce am lucrat.Mai specific ca exista o atitudine de ostilitate din partea colegilor de serviciu cand intreb despre lucrari si modul de lucru care s-a schimbat prin dispozitii si instructii si nu am fost prelucrata in legatura nici cu asta stiind ca s-ar putea sa fiu evaluata profesional dar nu stiu cand.Nu am semnat nici protectia muncii specific ca lucrez intr-o zona cu risc. Va multumesc si astept cateva sfaturi.


Adauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare