Conflictul & Protestul la locul de munca

18 Ianuarie 2012  |  V: 4343  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


Se poate afirma ca intr-o organizatie este putin probabil sa existe un anumit element care sa nu reprezinte o sursa de conflict.

Conflictul care este si el de mai multe tipuri, poate fi determinat de modul de conducere, atitudinea sefilor fata de subaltern, deciziile, participarea, activitatile de organizare.

Conflictul este o modalitate de reechilibrare a fortelor in vederea mentinerii si consolidarii sociale. Intr-o astfel de actiune va fi intodeauna importanta interactiunea dintre membrii implicati, reprezentarile pe care ei le au, atitudinile lor colective, credintele si modul lor de gandire.

La inceput termenul de conflict facea referire doar la confruntarea fizica dintre persoane, dar in timp el a inceput sa capete amploare incluzand opozitia sau dezacordul de interese, idei, convingeri, valori sau credinte. Astfel, in prezent acest termen face referire la implicatia fizica si la cea psihologica.

Atat la nivel de organizatie cat si la nivel macrosocial sunt identificate doua moduri de manifestare a conflictelor, protestelor: legale si ilegale.

*Forme legale, actionale simple sau traditionale la care recurg angajatii:

Hartuirea verbala - presupune o repetare a revendicarilor angajatilor catre diverse persoane din conducere de angajati diferiti. Ceea ce este neplacut la acest tip de conflict este agresivitatea sau altfel spus intoxicarea sefilor cu cerintele;

Delegatia - in urma alegerii unui grup mare de oameni se va realiza o vizita neasteptata la nivel superior pentru a-i forta sa le satisfaca doleantele. Angajatii considera de cele mai multe ori acest element surpriza ca fiind un atuu;

Actiunea directa - pentru punerea in aplicare a acestui tip de interactiune este nevoie de o mare coeziune a grupului in primul rand pentru ca implica un numar mare de persoane. Aceasta actiune are ca scop punerea sefilor in fata faptului implinit. De exemplu ei pot veni la munca intr-o zi fara a munci sau pot sa nu se prezinte deloc.

Defilarea (demonstratia) - presupune strangerea unui grup mare de oameni sau a intregului personal in fata localului conducerii si strigarea anumitor sloganuri sau lozinci. Defilarea are pe de o parte rolul de descarcare a frustrarilor acumulate si pe de alta parte dobandirea puterii;

Franarea productiei - efectuata ca forma legala, aprobata de organele statului si nu realizata informal, intr-o maniera dezorganizata;

Intreruperea temporara a lucrului - de obicei se realizeaza sub forma de avertisment. Ea anunta o posibila greva. Genul acesta de activitatea este foarte usor de recunoscut in cadrul invatamantului la sistarea a 2-3 ore de curs.

A doua categorie de conflicte este reprezentata mai ales de forme de conflict ilegale, neaprobate de nici un organ al statului sau forme de conflict care prespun agresiuni fizice sau verbale:

Greva - poate fi si ea la randul ei de mai multe tipuri:

- greva generala – in care este suprimata intreaga activitate;
- greva “categorie” la care participa doar anumite categorii profesionale;
- greva solidaritate formata de o organizatie pentru a sustine cauza altei institutii;
- greva circulara se transmite de la o categorie profesionala la alta;
- greva tip “dop” o echipa din intreaga firma isi blocheaza activitatea, dar din cauza acesteia nu se poate desfasura nici o alta activitate;
- greva “surpriza” are rolul de a lua conducerea prin surprindere, doar ca ea difera de cea legala prin forma mult mai agresiva de manifestare.
- greva “foamei” forma extrema de protest

Pichetele de greva ofensiva - angajatii sunt practic impiedicati sa mearga la munca;

Ocuparea spatiului firmei - actiune total ilegala;

Sechestrarea - prespune retinerea unuia dintre membrii conducerii pana la implinirea cerintelor. Aceasta forma de manifestare este destul de rar intalnita.

Toate aceste forme de manifestare au bineinteles urmari placute sau mai putin placute pentru cei care au inceput actiunea: sanctionarea colectiva sau individuala, darea in somaj sau inceperea negocierilor.

Ar fi totusi de preferat ca pana in momentul in care sa se ajunga efectiv la realizarea unui astfel de protest sa se discute mai intai pentru gasirea unor solutii.

*Tratat de psihologie organizational-manageriala " M. Zlate


 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: job, loc de munca, solutii, protest, conflict, comunicareAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare