Cum sa te prezinti la interviu

12 Martie 2012  |  V: 4642  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


Fiecare dintre noi are capacitatea de a-si stapani comportamentul, de a si-l modifica in functie de situatia in care se afla, dar pierderea controlului este mai mare cand nu realizam ceea ce se intampla in interiorul nostru. Daca incepem sa analizam ceea ce se intampla in interiorul nostru am putea evita esecul unui interviu.

Ce trebuie sa faci inainte de prezentarea la interviu

1. Sa ajungi la timp. Aceasta ar fi regula numarul 1 la prezentarea pentru interviu. Desi de multe ori se intampla sa astepti la usa inca mult peste ora comunicata, este de preferat sa astepti tu si sa se stie ca ai ajuns in timp decat sa fii considerat neserios inca din primele 5 minute.

2. Tinuta. Este de preferat ca tinuta sa fie una “cuminte”, mai precis: sa nu fie ostentativa prin accesorii, sa aiba culori neutre si sa fie cat mai office. Pe de alta parte, fiecare tinuta are avantajele ei. O nota de personalitate arata angajatorului ca poti avea si propriile idei. Culorile care nu se incadreaza in categoria “culori neutre” pot pune in evidenta anumite parti ale tale sau ale personalitatii, dar este de preferat in aceasta situatie sa fie o tinuta office sau eleganta. Aspectul neingrijit sau cel pe care il avem atunci cand suntem cu prietenii in oras nu este cel cautat la un interviu.... si “Da” toti stiu ca nu este tinuta ta obisnuita cea din acel moment.

3. Echilibrul emotional. Asa cum am discutat in Pregatirea emotionala pentru interviu, in momentul in care ai stabilit ca trebuie sa mergi la un interviu incerci sa pleci la drum cu o serie de ganduri si trairi pozitive. La fel ca in timpul interviului propriu-zis si inainte trebuie sa fii atent la atitudinea pe care o ai fata de job-ul la care urmeaza sa te prezinti, fata de tine, fata de sansele pe care le ai si bineinteles fata de cel care te va evalua.

Ce trebuie sa faci in timpul unui interviu

1. Atitudinea. In permanenta trebuie sa fii o persoana care inspira incredere in propriile forte, inventivitate, dar in acelasi timp subordonare. Este de preferat sa te pui intr-o lumina favorabila astfel incat cel din fata ta sa observe calitatile tale. Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este carisma si aminteste-ti sa ascunzi orice urma de pesimism sau de neincredere in sine.

2. Privirea. In comunicare, una din regulile de baza este de a privi interlocutorul. Totusi sunt persoane care sar peste acest pas sau care pur si simplu nu se simt comod privindu-l pe cel din fata, pentru ca le da impresia de nesiguranta. Probabil ca la prima vedere vei spune ca este un aspect banal si nu trebuie bagat in seama, dar contactul vizual creeaza in primul rand o legatura intre doi oameni.

3. Atingerile. Atingerile, la modul general, il fac pe cel cu care intram in contact mai deschis la ceea ce avem sa-i comunicam, la ceea ce urmeaza sa facem sau pur si simplu incepe sa devina interesat de interlocutor fara a avea o explicatie foarte buna. Atingerile permise in acele cazuri sunt pe brat sau pe spate, altele fiind permise doar cand gradul de apropiere este unul ridicat. In cazul nostru singura atingere permisa este strangerea de mana, o alta putand fi considerata deplasata. Strangerea de mana poate spune multe lucruri despre o persoana incepand de la postura mainii si pana la strangerea ei. Este de preferat sa fie perperdiculara cu solul si gradul de intensitate al strangerii sa fie unul moderat. O strangere prea moale poate arata neimplicare, teama, nesiguranta, iar o strangere prea puternica poate insemna dorinta de a domina, impulsivitate sau chiar insubordonare.

4. Limbajul corporal. Inconstient, corpul trimite mesaje interlocutorului nostru si il face pe acesta sa isi formuleze anumite idei despre noi. Postura portrivita preuspune o pozitie a corpului cat mai dreapta pe scaun, dar in acelasi timp care sa prezinte o nota de relaxare pentru confortul propriu. Posturile de inchidere: maini incrucisate, picior peste picior sunt de evitat la fel ca si statul pe un colt de scaun sau o postura foarte relaxata pentru ca denota dezinteres.

5. Atentia. Incearca sa surprinzi acele lucruri care l-ar putea interesa pe angajator si sa le aduci in discutie chiar si pentru cateva momente. Urmareste-i postura si incearca sa faci un gest similar, in oglinda. De exemplu daca el se apleaca spre tine incearca sa te apropii si tu printr-un gest.

6. Informare. Una din principalele intrebari ale angajatorului este “De ce vrei sa lucrezi in firma noastra?” motiv pentru care este bine ca inainte de a merge la interviu sa afli macar la modul general informatii despre domeniul de activitate si modul in care sunt realizate lucrurile in firma respectiva. Un alt lucru asupra caruia trebuie sa te informezi este fisa postului sau mai precis incearca sa afli ce atributii ar avea un angajat in postul pentru care ai candidat.

7. Descopera-te. Intotdeauna pleaca de acasa cu temele facute! Incearca sa te analizezi si sa afli care sunt 3 calitati si defecte ale tale. Angajatorul incearca sa descopere cat de mult te cunosti pe tine si daca te poti pune atat intr-o lumina favorabila cat si intr-una nefavorabila. Pe de alta parte el merge pe ideea :“din acest punct de vedere voi avea incredere in aprecierea si onestitatea ta”.

Ce trebuie sa faci dupa interviu

1. La incheierea interviului aminteste-ti intotdeauna sa strangi mana angajatorului si sa ii multumesti pentru timpul acordat.

Interviurile sunt asemeni unor examene de care depinde nota finala. Trebuie sa iti amintesti ca cei care sustin interviurile sunt oameni obisnuiti asemeni tie si ca sunt familiari cu emotiile si trairile pe care le poate avea cineva, totusi poti incerca prin exercitiile prezentate sa le tii sub control intr-o masura mai mare.
 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: interviu, job, emotii, pregatire, exercitii, autocontrolAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare