Cum te angajezi pe timp de criza

17 Februarie 2010  |  V: 5430  |   |  Autor: adela@jobee.ro


Anul 2010 a adus cu sine schimbari majore pe piata locurilor de munca. Indiferent daca esti somer sau vrei sa-ti schimbi locul de munca, ai face bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi, inainte sa incepi cautarea pentru un nou job.

Particularizeaza-ti CV-ul. Mai ales in aceasta perioda, daca iti depui candidatura intr-o anumita companie, ar fi bine sa incluzi in CV cat mai multe detalii legate de experienta ceruta de postul pentru care candidezi si de profilul companiei. Poti exclude din CV, fara grija, experienta in munca nerelevanta pentru jobul respectiv.

Fa un CV scurt si la obiect, deoarece CV-urile concise sunt cele mai apreciate. Sfatul expertilor in recrutare pentru CV-ul unui proaspat absolvent este sa nu depaseasca o pagina, in timp ce CV-ul unei persoane cu experienta se poate intinde pe maxim doua pagini.

Respecta cerintele de aplicare si nu ignora nepotrivirile dintre cerintele postului si experienta ta in munca. Desi te-ai interesat de fiecare data de profilul companiei unde vrei sa te angajezi, acum e cazul sa fii si mai atent la detalii: incearca sa afli cum este privita compania in piata, si care sunt segmentele de piata pe care le acopera cel mai bine. Fa analogia cu modul in care te orientezi intr-un supermarket pe care il cunosti, si cum te orientezi intr-un supermaket in care nu ai mai intrat niciodata: nu stii exact ce produse au si cum sunt amplasate, iti ia mai mult timp sa gasesti ceea ce-ti trebuie, pe scurt, ai o atitudine dezorientata. Interviul nu trebuie sa te gaseasca complet nepregatit, si fara habar de activitatea firmei in cadrul careia candidezi pentru un post.

Pentru aceasta perioada, nu mentiona obiectivele tale de cariera. In conditiile actuale, companiile sunt axate pe nevoile lor de business, si mai putin de tipul de cariera pe care o doreste un anumit candidat. Daca spui la interviu ca iti doresti sa promovezi dupa 6 luni in comapnia respectiva, este posibil sa iti oferi singur motivul neangajarii tale, deoarece angajatorii nu pot face planuri de cariera si promovari in momentul de fata, concentrandu-si resursele pentru a pastra cota de pata obtinuta pana acum. Ai putea sa spui ca-ti doresti sa-ti dezvolti experienta intr-un anumit domeniu, dar nimic mai concret, mai ales ca, in conditiile actuale, companiile ar prefera sa le spui ce anume poti face tu pentru companie.

Nu ignora retelele de socializare unde ti-ai facut profil. Cand iti cauti un job, nu uita sa iti updatezi si sa „cureti” conturile de Facebook si LinkedIn. Ar fi pacat sa nu fii chemat la interviu doar pentru ca pozele tale de pe Facebook sunt de la ultimul chef monstru de la care nu mai tii minte cum ai ajuns acasa.

Desi un pic cam descurajant, specialistii subliaza si faptul ca trimiterea CV-urilor catre mai multe companii in aceeasi perioada poate dauna sanselor de angajare, intrucat majoritatea recruiterilor se cunosc si comunica intre ei, si faptul ca tu ti-ai trimis candidatura peste tot se poate afla cu usurinta, dar interpreteaza acest sfat cum consideri ca ar fi mai bine pentru tine.

Trimite o singura scrisoare de intentie unei companii, chiar daca aplici pentru mai multe posturi in cadrul acesteia. Explicatia ar fi aceea ca majoritatea candidatilor au obiceiul de a insoti CV-ul de o scrisoare de intentie in care mentioneaza cat de important este sa fie angajati pe pozitia pentru care aplica, si problema intervine in momentul in care acelasi candidat, care aplica pentru mai multe pozitii in cadrul aceleiasi companii, trimite aceeasi scrisoare de intentie, schimband in continut doar titulatura slujbei pentru care aplica. Trebuie sa fii credibil de la bun inceput, nu vei pacali sau impresiona pe nimeni daca trimiti aceeasi scrisoare de intentie pentru toate joburile la care aplici. Cea mai buna solutie este sa redactezi o singura scrisoare de intentie, in care sa mentionezi toate posturile pentru care vrei sa aplici, motivandu-ti fiecare alegere mai ales cu experienta de munca relevanta pentru fiecare din pozitiile respective.
Recomandarea specialistilor in resurse umane pentru un candidat este ca acesta din urma sa isi intocmeasca un CV corect, concis si complet, sa il depuna in cadrul departamentului de resurse umane, alaturi de o scrisoare de intentie, si sa aplice numai pentru posturile ale caror cerinte corespund expertizei si pregatirii candidatilor.

Daca doresti sa lasi CV-ul personal, sau sa-l trimiti prin posta sau email la compania in cadrul careia vrei sa aplici pentru un post, trimite-l catre o singura persoana din cadrul companiei respective, fie catre recruiter, HR manager, sau CEO. In niciun caz, nu trimite CV-ul tau si aceeasi scrisoare de intentie catre toate aceste persoane din cadrul aceleiasi companii, deoarece nu faci decat sa consumi timpul mai multor persoane pentru aceeasi informatie, si e posibil sa fii respins tocmai pentru ca esti perceput ca fiind insistent. In plus, exista mai multe sanse ca unul dintre destinatarii CV-ului tau sa nu te considere potrivit pentru postul respectiv, si sa-ti respinga candidatura.

Exista multe metode de a gresi in pregatirea CV-ului, si sigur nu sunt toate mentionate in acest articol, insa, cu totii putem tine cont de atitudinea cheie pentru angajare in aceasta perioada: atentie. Atentie cand citesti cerintele jobului, atentie la cum se potriveste descrierea experientei tale de munca cu descrierea jobului, atentie la redactarea scrisorii de intentie si la destinatarii pe care-i alegi pentru aceasta, si asa mai departe. Si, chiar daca nu primesti aceeasi atentie din partea angajatorului, nu trebuie sa te descurajezi, deoarece, chiar daca angajatorii nu se poarta cu tine cu manusi, sau daca te cheama la interviu si trebuie sa astepti intr-o sala cu mai multi candidati, ei vor retine atitudinea ta si faptul ca esti receptiv la cerintele si nevoile companiei lor, si vor porni de la premisa ca ai un potential bun pentru a ocupa postul pe care il au disponibil.

Autor: adela@jobee.ro
Tags: CV, loc de munca, job nouAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare