Drepturile angajatului pe timp de caniculă

19 Iulie 2011  |  V: 4573  |   |  Autor: lavinia.visan@jobee.ro


În articolele precedente vorbeam despre satisfacţia la locul de muncă şi aduceam în discuţie vremea caniculară ce ne scade randamentul şi apetitul de a munci, cât şi nevoia de apă.

Legislaţia românească în vigoare apără drepturile angajaţilor în perioadele cu temperaturi extreme.
Prin noul Cod al Muncii /2011, angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă. (Art. 171 (2))

În Ordonanţa de urgenţă nr. 99 din 29 iunie 2000 sunt prevăzute măsurile ce se aplica pentru asigurarea protectiei persoanelor încadrate în munca în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme, adică:

a) depăşesc +370C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;

b) scad sub -200C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie are obligaţia să comunice prin mijloacele de comunicare în masă locale zonele în care temperatura atinge limitele, nivelul acestor temperaturi, precum şi prognoza pentru următoarea perioadă.

În cazul în care temperaturile depăşesc limitele prevăzute mai sus, comunicarea se va repeta din 6 în 6 ore pe toată durata menţinerii acestor temperaturi.

Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de munca ce vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentaţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor sau cu comitetele de securitate şi sănătate în muncă sunt:

a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00;
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Organele de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă pot constata şi sancţiona abaterile angajatorilor de la aceste prevederi, iar amenzile prevăzute sunt cuprinse între 1500 lei şi 2500 lei.

Autor: lavinia.visan@jobee.ro
Tags: job, drepturi, lege, canicula, angajatAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare