Full time sau part-time

17 Iunie 2011  |  V: 6210  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


Pe piaţa muncii există o multitudine de modalităţi de lucru şi o mulţime de tipuri de joburi. Fiecare dintre aceste joburi corespunde unei persoane din anumite puncte de vedere. Unul din criteriile ce ar trebui luate în calcul mai mult ar trebui să fie timpul de lucru.

Fiecare serviciu oferit de o persoană poate fi făcut într-o unitate de timp, mai mare sau mai mică în funcţie de solicitările mediului sau în funcţie de solicitările sarcinii. Atunci când o persoană îşi caută un loc de muncă, un factor principal în alegerea jobului este reprezentat de numărul de ore petrecute la birou.

De exemplu studenţii îşi doresc să lucreze part-time pentru a câştiga bani, dar în acelaşi timp pentru a le permite timpul să ajungă şi la cursuri; adulţii cu mai multe obligaţii financiare sau cu familie se implică în joburi ce prespun un lucru de mai multe ore pentru a primi mai mulţi bani care sa acopere cheltuielile.

Analiza aspectelor pozitive şi negative

Aspecte pozitive şi negative pentru jobul full-time:

• Un job sigur în cadrul unei organizaţii;
• Salariu fix;
• Contract de muncă şi beneficii oferite de companie(asigurare de sănătate, plata concediului, prime etc.);
• Programul fix, rutinier poate creea o stare de disconfort angajatului;
• Timp liber foarte scurt.

Aspecte pozitive şi negative pentru jobul part-time:

• Program flexibil, care îţi permite să ai şi alte activităţi pe lângă job;
• Realizarea unor contacte în domeniile de interes;
• Posibilitatea de a transforma hobby-ul într-un job profitabil;
• Posibilitatea de a avea mai multe joburi part-time, care să îţi rotunjească veniturile;
• Posibilitatea de a lucra de la domiciliu pentru unele tipuri de job;
• Instabilitatea jobului;
• Venituri fluctuante, existând uneori posibilitatea de a nu îi primi deloc în cazul nefinalizării proiectului;
• Achitarea taxelor de sănătate şi şomaj trebuie realizată de angajat.

Pentru ca un job sa fie considerat full-time este necesar ca timpul de lucru să fie de cel puţin 40 de ore pe săptămână. Deşi în contract acest aspect este specificat destul de clar, în multe cazuri este necesar ca angajaţii să rămână peste program câteva ore în plus pentru a duce la final un proiect cu deadline.

Joburile part-time presupun un lucru efectiv de 20-30 de ore săptămânal, depinzând de dorinţele angajatorului. Spre deosebire de un loc de muncă în care se lucrează full-time în care angajatul beneficiază de asigurare de sănătate, vacanţe plătite sau prime pentru sărbatori, într-un job part-time aceste beneficii sunt mai rar întâlnite şi bineînţeles mai slab remunerate.

Un job full-time limitează foarte mult activităţile pe care le poate întreprinde un individ în timpul său liber. Din cauza programului încărcat sau uneori a orelor suplimentare, odată ajuns acasă angajatul îşi doreşte să se relaxeze, iar activităţile care îi făceau plăcere altădată le amână de pe o zi pe alta, motiv pentru care în final este posibil să apară un sentiment de neîmplinire.

Un job part-time îţi permite o flexibilitate a timpului destul de ridicată în care te poţi ocupa de lucrurile care îţi fac plăcere, de activităţi relaxante sau de activităţi care îţi pot aduce un venit suplimentar. Un alt aspect pozitiv în acest caz este dat de faptul că epuizarea fizică şi emoţională nu sunt la fel de mari ca în cazul unui job full-time.

Angajaţii full-time sunt valorizaţi mai mult de companie şi sunt implicaţi în procesul de luare a deciziilor, iau parte la întâlnirile companiei şi participă la traininguri. Angajaţii part-time pe de altă parte nu sunt valorizaţi la fel de mult în cadrul locului de muncă şi participă destul de rar la întâlnirile firmei, la traininguri, cu alte cuvinte investiţia financiară a unei companii va fi întotdeauna mai mare pentru un angajat full-time decât pentru un angajat part-time.

Sunt multe persoane care preferă stabilitatea şi siguranţa „zilei de mâine” motiv pentru care ele vor fi mai multumite de obţinerea unui job full time, pentru ca asta înseamnă de cele mai multe ori un program fix, un anumit salariu şi anumite beneficii. Un alt aspect pozitiv în obţinerea unui job full-time ar fi şi că angajaţii vechi în companie ajung să aibă beneficii mai multe.

Angajaţii cu norma part-time pot experimenta o gama largă de joburi pentru a afla ce anume li se potriveşte şi pentru a dobândi experienţă.

Totuşi dacă te decizi să alegi un loc pe munca cu jumatate de normă este important de reţinut că marile firme angajează personal pentru joburi part-time, dar în tot acest timp ei observă angajatul, iar celor care se implică, celor care consideră că merită o şansă în plus le oferă la deschiderea unui post în firmă un contract de tip full-time.
 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: job, angajare, full time, part time


Comentarii (1)

  1. deliu iulia dana | 29-11-2012

    As dori sa lucrez full time da se poate daca nu part time.


Adauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare