Importanta cuvintelor in interviu

22 Martie 2012  |  V: 4180  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


Din nevoia de a şti cum se desfăşoară un interviu este necesar pentru viitorii aplicanţi să cunoască ceea ce au de spus, de întrebat, cand sa pastreze tacerea sau ce să facă pe parcursul conversației.

Când vorbim şi când trebuie să păstrăm liniştea

Se spune întotdeauna că în timpul unui interviu trebuie să avem o atitudine detaşată, să fim formali şi să nu trecem peste graniţa relaţională formată din persoane necunoscute. Totuşi se ştie că o atitudine prietenoasă face mult într-o interacţiune, indiferent de tipul ei.

1. Fii atent la discuţie. Întotdeauna poţi găsi o portiţă prin care să faci o glumă sau o remarcă ce poate stârni râsul sau măcar un zâmbet. Chiar dacă se presupune că este de preferat seriozitatea, gândeşte-te cum te simţi atunci când unul din amicii tăi destinde atmosfera printr-o glumă. Acelaşi lucru se întâmplă şi în relaţia angajat-angajator, o atmosfera sobră se poate detensiona. Touşi ai grijă cu modul în care acţionezi pentru că nu trebuie să fie în exces.

2. Vorbitul. Orice angajtor îşi doreşte ca viitorul angajat să vorbească despre sine, să pună întrebări şi să se arate implicat, dar în acelaşi timp vrea să vorbească. Oferindu-i şansa comunicarii fie prin întrebări fie prin prezentările făcute de el, recrutorul se va simţi important, băgat în seamă şi în acelaşi timp ascultat. Aşa că în momentul în care începe să vorbească ascultă-l şi arată-i că eşti atent, prin aprobări verbale sau fizice. O mimică inexpresivă sau lispa cuvintelor de tipul „da”, „înţeleg” îi pot da impresia de neimplicare din partea ta, de lipsă de interes sau chiar poate crede că nu îi acorzi atenţia cuvenită.

3. Întrebările. Daca pui intrebări arăţi faptul că eşti interesat, dar ai şi şansa să arăţi cât de bine cunoşti domeniul în care doreşti să lucrezi. Acest aspect te poate pune în postura de canditatul potrivit. De cele mai multe ori ne gândim că întrebările ar putea arăta faptul că nu cunoaştem ceea ce se întâmplă în firmă sau că nu suntem stăpâni pe cunoştinţele noastre. Din contră! Întrebările chiar vin în ajutorul nostru pentru că arată dorinţa de cunoaştere şi dorinţa de a fi stăpân pe ceea ce urmează să se întâmple în cadrul postului pe care îl vei ocupa.

4. Plăceri sau vicii. Fiecare dintre noi are diverse metode de a se linişti, unii fumează alţii mănâncă, alţii mestecă gumă, etc. Indiferent pe care din aceste lucruri îl faci este de preferat să îl eviţi înainte de a intra în interviu pentru că pe de o parte arată nesiguranţă iar pe de alta poate crea neplăceri atât ţie cât şi celui din faţa ta.

5. Contactul vizual. Acest aspect este important cand vrei să arăți că eşti sigur pe ceea ce spui şi faci. Contactul vizual asigură o legătură permanentă între tine şi recrutor, legătură ce este importantă pentru felul în care va decurge interviul. În general privirea este cea care transmite ceea ce simţim şi gândim aşa că încearcă să ai o stare de calm şi dacă ai ocazia: zâmbeşte, dar în mod autentic.

6. Planuri şcolare. Nu discuta niciodată despre planurile tale de a urma diverse cursuri cu un potenţial angajator. Angajarea ta presupune o investiţie şi ultimul lucru de care ar vrea să se îngrijoreze este dacă vei pleca sau nu într-un timp scurt pentru studii. Dacă eşti întrebat de planurile tale în privinţa educaţiei, poţi afirma că ai vrea să profiţi de cursurile şi de programele pe care compania le oferă. Totuşi în cazul în care eşti încă student poţi spune că îţi doreşti să îţi începi munca încă din timpul facultăţii pentru că ţi se pare important să devii independent.

7. Probleme familiale. Există multe locuri unde poţi discuta problemele familiale, dar interviul nu este unul dintre ele. Nu aduce nimic în discuţie legat de problemele din familia ta pentru ca angajatorii s-ar putea gândi că aceste aspecte îţi vor afecta performanţele în muncă. Pe de altă parte povestirile legate de familie nu fac altceva decât să transforme relaţia formală într-una de prietenie, lucru care nu îţi doreşti să se întâmple.

8. Bani. Interviul nu este locul să pui întrebări despre cât te aştepţi să fii plătit. Lasă această discuţie până după ce compania ţi-a făcut deja o ofertă. Şi chiar şi atunci, cere mai mult după ce alte aspecte au fost clarificate sau rezolvate. Dacă eşti întrebat ce salariu ţi s-ar părea potrivit poţi indica cel mult o medie a salariilor dar nu o cifră exactă.

Chiar dacă la prima vedere unele lucruri ţi se par lipsite de importanţă sau pur şi simplu par banale, ele îţi pot asigura viitorul loc de muncă. Tot ce trebuie să faci este să fii mai atent la tine, la ceea ce trebuie sa lași sau nu la vedere in timpul unui interviu.
 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: interviu, job, emotii, exercitii, autocontrol, cuvinteAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare