Interviul de succes

12 Ianuarie 2010  |  V: 5669  |   |  Autor: adela@jobee.ro


Despre cum sa te prezinti la interviu s-au scris foarte multe sfaturi, toate garantand obtinerea jobului pentru care mergem la interviu. De fapt, daca stai bine sa te gandesti ar fi trebuit sa obtii toate joburile pentru care ai fost la interviu, pentru ca ai urmat intocmai indicatiile despre atitudine, cum sa te imbraci, daca si cat sa zambesti, cand si cat sa vorbesti, etc. Cu toate acestea, nu ai reusit sa obtii job-ul pentru care te-ai imbracat la 4 ace, nici jobul pentru care ai vorbit despre tine in calitate de specialist dupa doar 1 an experienta, sau despre cum ai contribuit la dublarea profiturilor firmei, din care tu te-ai ales mai apoi doar cu minunatele realizari profesionale care iti puncteaza CV-ul. Explicatia?


Explicatia ar fi ca vechile modele prestabilite de atitudine si discurs care iti garanteaza succesul la interviu sunt depasite. Asta nu inseamna ca vestimentatia, atitudinea si discursul nu mai conteaza, ci faptul ca, in realitate, acestea reprezinta doar cativa parametri de luat in calcul in cadrul interviului. Acesti parametri trebuie tratati ca atare, adica, diferite variatiuni ale acestora vor fi potrivite pentru diferite tipuri de interviu, spre exemplu, daca pentru un job la o companie multinationala te-ai dus imbracat in costum, la o companie mai mica, de tip antreprenorial poti sa lasi sacoul acasa.
 

In primul rand, CV-ul. Stii sa-ti faci CV-ul, nu se pune problema de asta. Dar incearca sa-ti imaginezi urmatoarea situatie: tocmai ti-ai depus CV-ul tau de 4 pagini pentru un job bun, insa, dupa ce l-ai lasat la birourile firmei ai aflat ca recrutorul nu citeste, de obicei, decat 2 pagini de CV. Care este primul lucru care-ti vine in minte? Trebuia sa-ti faci CV-ul mai scurt. Prin urmare, un CV relevant nu va contine niciodata experienta profesionala care nu are legatura cu job-ul pentru care il depui. Modifica-ti CV-ul astfel incat sa evidentieze cel mai clar experienta si formarea profesionala adiacente domeniului job-ului pe care ti-l doresti.


In al doilea rand, vestimentatia. Ai captat atentia recrutorului cu CV-ul tau si ai fost chemat la primul interviu. Nu incerca sa pari ceea ce nu esti: doar in cazul in care depui candidatura pentru postul de director este cazul sa mergi imbracat in costum. Altfel, costumatia de interviu trebuie fie eleganta, dar in varianta „casual”, si sa te reprezinte: camasa si pantalon / fusta, eventual accesorizate dar fara imprimeuri, fara branduri supradimensionate, si sub nicio forma cu strass-uri. Codul bunelor maniere spune ca nu este elegant sa porti mai mult de 13 accesorii simultan, incluzand cataramele, si capsele mari (inclusiv ale gentii), practic tot ce straluceste.


In al treilea rand, atitudinea. Nu este cazul sa intri pe usa cu o grimasa, ca sa arati ca ai incredere in tine, decat daca toti ceilalti angajati ai firmei umbla cu aceeasi grimasa pe fata. Daca vrei ca angajatorul sa te considere potrivit pentru firma, adopta un comportament similar angajatilor firmei. Atitudinea ta trebuie sa corespunda ambiantei organizationale, adica, incearca sa te comporti la interviu asa cum se comporta angajatorul cu tine. De cele mai multe ori recrutorul, mai ales daca este tanar, are o atitudine prietenoasa, destul de neoficiala, usor joviala dar nu va aborda nicidata subiecte personale de discutie, si, din cand in cand, va incerca sa puncteze in conversatia cu tine anumite detalii pe care le considera atribute specifice job-ului pentru care te afli la interviu. Inainte sa ajungi la interviu incearca sa retii specificatiile postului si atributele necesare ale candidatului ideal asa cum sunt specificate in anunul de angajare, sa le privesti ca pe intrebari adresate experientei tale profesionale si sa te gandesti la un raspuns pentru fiecare in parte. Sa nu-ti fie frica sa te repeti.


Si nu in ultimul rand, limbajul si modul in care iti prezinti aptitudinile. Chiar daca ai detaliat totul in CV, daca vrei sa fii considerat un bun specialist, vorbeste ca un bun specialist! Nu te sfii sa folosesti o terminologie coerenta si vei transmite angajatorului faptul ca esti un om valoros, prin cunostintele si experienta pe care le ai. Nu te grabi cu explicatiile, chiar daca ai scris totul cuvant cu cuvant in CV, si nu scurta argumentele, doar pentru ca esti la al treilea interviu si ai explicat deja, in doua interviuri anterioare, care sunt motivele pentru care iti doresti acel job. Tine minte faptul ca angajatorul vrea sa vada si entuziasm din partea noului angajat si dispozitia de a acumula experienta lucrand cu procese si proceduri noi. Nu s-a intamplat o data, ca lipsa entuziasmului sa-l determine pe angajator sa nu recruteze un anumit candidat, chiar daca acesta intrunea specificatiile postului, din punct de vedere al experientei si formarii profesionale.


Bineinteles ca nu de putine ori angajatorul are posibilitatea sa aleaga intre doi sau chiar mai multi candidati foarte potriviti pentru job-ul pe care il are disponibil, si exista si alte criterii de departajare, cum ar fi salariul cerut de candidati, insa nu ai vrea sa pleci de la interviu fara sa stii ca ai facut tot posibilul sa te recomanzi ca fiind cel mai potrivit pentru job-ul respectiv.

Autor: adela@jobee.ro
Tags: interviu, CV, jobAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare