Job-ul sezonier

06 Iulie 2011  |  V: 3261  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


Condiţiile actuale de trai determină din ce în ce mai mulţi oameni să aibă două locuri de muncă: unul full-time, iar altul part-time pentru a se putea întreţine. Există anumite perioade din an în care oamenii se pot angaja doar pentru o scurtă perioadă de timp, este vorba despre joburile sezoniere.

Ce este un job sezonier?

În fiecare an apar posturi disponibile pentru anumite sarcini, totuşi companiile nu vor sa angajeze persoane pe perioade nedeterminate aşa că scot pe piaţa muncii câteva locuri de muncă disponibile pentru o perioadă determintă de timp. La finalul încheierii acelui contract cele două părţi se despart. Există totuşi şi varianta ca cel angajat în perioda sezonieră să fie plăcut de angajator şi rugat să se alăture companiei.

Despre joburile sezoniere

Conform statisticilor înregistrate de către portalurile pentru joburi online există peste 20.000 de joburi sezoniere în ficare an în afara ţării şi un număr considerabil mai mare în cadrul ţării. Aceste oferte sunt cele mai bune pentru stundenţi, pentru cei care au nevoie de o suplimentare a veniturilor sau pentru cei care au timpul necesar pentru a o face.

Aceste joburi au o mulţime de avantaje care îi determină mai ales pe studenţi să apeleze la ele. Un avantaj pentru candidat este că de cele mai multe ori angajatorul nu cere experineţă în domeniu, iar lucrurile merg mult mai repede. Spre deosebire de joburile full-time care necesită o responsabilitate mai mare faţă de firmă, faţă de modul în care se încheie contractul, în joburile sezoniere angajţii nu se implică la fel de mult şi îşi pot schimba locul de muncă fără un preaviz.

Există pe piaţă două perioade în care piaţa muncii are nevoie de mai multă forţă de muncă: sezonul cald şi perioada Crăciunului şi a Anului Nou. O slujbă de vară este soluţia optimă pentru a îmbina utilul cu plăcutul atăt pentru cei care vor să se distreze la mare căt şi pentru cei care vor să o facă la munte.
Ceea ce este extrem de avantajos pentru acest tip de job este că în cazul în care nu dispui de o sumă financiară suficientă pentru a merge la munte sau la mare te poţi orienta către un job care se situează în una din aceste locaţii pentru a îţi fi satisfăcute atăt nevoia financiara căt şi cea sufletească.

Unde şi cum găsesc un job sezonier?

Acet tip de job poate fi găsit atăt pe internet, în cadrul portalurilor de căutare căt şi direct pe site-urile firmelor. Alte metode, si cele mai dese, prin care poţi afla de acele joburi sunt clasicele: “mi-a spus un prieten” sau “am văzut un anunţ pe stradă cu angajez…”

Staţiunile sunt cele care fac cele mai multe angajări, dar totodată se fac angajări şi la nivelul oraşelor mari cum ar fi Bucureşti, Cluj, Iaşi etc. Pentru că sezonul estival o cere, barurile, hotelurile sau parcurile de distracţie necesită personal suplimentar. Angajatorul fiind conştient de modul în care funcţionează această perioadă oferă de cele mai multe ori un salariu minim, cazare şi masă.

O dată cu venirea verii cererea pentru forţa de muncă explodează, litoralul fiind împânzit de anunţuri de angajare. Astfel studenţii pot beneficia de o vară plină de distracţie, pot pune bani deoparte şi pot dobăndi experienţă într-un anumit domeniu.
Slujbele din timpul verii se pot găsi şi în Bucureşti. La nivelul capitalei companiile pun la dispoziţie o serie de joburi care vizează în primul rând tinerii. În funcţie de abilităţile fiecăruia tinerii pot alege între

Ghid turistic - pe lângă salariul primit angajtul se poate bucura şi de excursii gratuite;
Babby-sitter - este un job lejer şi plăcut atât timp cât îţi plac copii;
Vânzător – un job ce nu necesită multă responsabilitate ci doar atenţie orientată către client. Astfel de joburi apar ca o necessitate, datorită numărului mare de turişti dornici să achiziţioneze suveniruri, alimente şi alte obiecte de consum;
Traducător – acest tip de job poate fi cerut de către străinii ce vin în vizită şi doresc să se descurce mai bine în oraşul vizitat;
Sampeling – este un job lejer ce prespune doar interacţiunea cu clienţii din magazine sau de pe stradă, totusi acesta este un job întâlnit pe perioada întregului an;
Ospătari sau barmani – sunt cele mai benefice joburi din punct de vedere financiar;
Personal hotelier – la acest nivel există peste 5.000 de locuri de muncă în perioada estivală;
Intership plătit – dacă unii dintre cei dornici să îşi rotunjească veniturile doreşte să acumuleze şi experienţă atunci aceasta este cea mai bună soluţie, iar partea cea mai bună este că de multe ori cei ce participă la internshipuri rămân în firmă.

Indiferent de decizia luată în alegerea jobului potrivit pentru o perioadă scurtă de timp, rezultatele vor fi satisfăcătoare şi totodată vă va conferi şi un sentiment de independenţă.

 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: job, angajare, sezonAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare