Lucrul on-line vs munca pe teren

06 Iunie 2011  |  V: 5292  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


Pe măsură ce tehnologia a avansat şi cerinţele mediului s-au modificat, nevoile de pe piaţa de muncii s-au înmulţit, apărând joburi noi şi sarcini noi. Pe de o parte au apărut joburi în domeniul IT, iar pe de altă parte joburile vechi au început să se desfăşoare din ce în ce mai mult în faţa calculatorului.

Cerinţele muncii

Analiza pe care o realizează psihologii cu privire la cerinţele muncii implică în primul rând analiza postului. Ea prespune evaluarea comportamentului de muncă aşa cum este el declanşat şi orientat de stimulii furnizaţi de mediul în care activează sau de obiectul muncii. În urma analizei postului se va întocmi o fişă de post cu următoarea structură:

• Sarcina de lucru
• Condiţiile în care se desfăşoară munca
• Solicitările fizice şi psihice
• Competenţa necesară

Aceste criterii sunt şi cele care stau la baza motivaţiei unei persoane în a-şi alege un loc de muncă şi bineînţeles un alt aspect urmărit este partea financiară. Pentru a putea descrie anumite tipuri de muncă în HR au fost identificate 5 dimensiuni fundamentale ale muncii, categorizarea realizându-se în funcţie de predominanţa lor.

Conform viziunii oamenilor, în prezent există două mari categorii de joburi:

• Joburi ce implică muncă fizică, de teren - Aici avem în vedere: lucrul cu utilaje, sales, medicină etc., practic orice job nu implică timp petrecut în faţa calculatorului.
• Joburi on-line – acestea sunt fie joburi nou-apărute, fie joburi care pot fi realizate în prezent direct de pe calculator.

Aspecte pozitive şi negative între un job de teren şi unul on-line

Oamenii au nevoie de socializare, de comunicare, iar faptul ca munca depusă se desfăşoară în mod fizic ei reuşesc să îşi satisfacă această nevoie bazală. Totodată dimensiunea socială implică şi luarea de decizii, asumarea de responsabilităţi lucru ce îl ajută pe individ să îşi dezvolte latura de adult şi totodată stima de sine. Totuşi pentru unele persoane asumarea de responsabilităţi sau luarea de decizii implică stres şi consum energetic ridicat, motiv pentru care aleg să urmeze o meserie ce presupune mai puţină implicare în plan fizic. În cazul muncii desfăşurate pe calculator această nevoie de bază este destul de puţin satisfăcută motiv pentru care persoanele ce sunt implicate în astfel de activităţi au tendinţa de a intra în stări de melancolie sau depresive.

Multe din meseriile desfăşurate pe teren presupun o anumită calificare sau îndemânare în a folosi anumite unelte sau maşinării. Pe de o parte munca de tipul acesta oferă o satisfacţie concretă, dar pe de altă parte poate fi obositoare din punct de vedere fizic. Spre deosebire de munca on-line sau pe calculator care presupune o concentrare mai mare, un grad crescut de toleranţă faţă de sarcinile rutiniere şi oboseală psihică, munca ce nu implică folosirea calcultatorului la fel de mult implică aşa cum am spus oboseală fizică, toleranţă la frustare şi un tonus ridicat, în funcţie de sarcina de lucru.

Spre deosebire de oboseala fizică în urma căreia nu se acumulează la fel de mult stres şi care dispare după o noapte de odihnă, oboseală psihică implică acumularea de stres şi încărcare în urma carora omul are nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare.

Jobul desfăşurat în mediul on-line poate fi satisfăcător pentru unele persoane care îşi doresc un contact mai mic cu alte persoane, care lucrează mai bine pe cont propriu sau care au un stil de a fi pasiv. Pe de altă parte dacă eşti o persoană care are nevoie de interacţiune, mişcare sau căreia îi place să lucreze în echipă cu alte persoane poate că jobul potrivit ar fi unul care implică mai multă mişcare.

Alegerea jobului este un aspect delicat pentru că făcută pe baza unor criterii nepotrivite este posibil să aiba impact negativ asupra modului de lucru şi totodată asupra psihicului tău. Satisfacţia sau sentimentul de mulţumire poate să nu apară dacă ceea ce faci este neplăcut pentru tine, motiv pentru care pot apărea frustrarea şi stresul. Bineînţeles ca aceste aspecte sunt întâlnite în oricare dintre cele două tipuri de muncă, dar ele vor fi cu atât mai accentuate cu cât sarcina va fi mai puţin pe placul tău.

Practic analiza fişei de post poate servi organizaţiei la selecţia personalului, la repartizarea sau orientarea profesională sau la reorientarea profesională şi medierea muncii în oficiile de muncă şi şomaj, iar analiza nevoilor şi capacităţilor personale te vor ajuta pe tine în alegerea unui job potrivit pentru propria persoană.

Daca sunt privite toate aspectele acestor doua tipuri de joburi se poate spune că fiecare se adresează unui anumit segment de pe piaţa muncii şi are ca scop eficientizarea unui anumit tip de sarcină prin plasarea persoanei potrivite pe un post.
 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: joburi, on line, munca de teren, obiective


Comentarii (1)

  1. OliviaSchafer | 18-11-2018

    Acest produs este sigur Èi foarte ieftin Èi nu provoacÄ efecte secundare. Ãmi place cum m-a ajutat cu problemele de articulaÅ£ii. Concluzii despre Artrovex. ProducÄtorul de cremÄ Artrovex Èi compania sa Åi-au arÄtat valoarea pe piaÈa farmaceuticÄ, deoarece vinde produse de înaltÄ calitate care au respectat standardele internaÈionale în tratarea daunelor articulare. <a href=http://parazity.info/romana>http://parazity.info/romana</a> La ce pret gasim Detoxic in magazinele din Romania? Am incercat sa gasim cel mai bun pret din Romania pentru Detoxic, iar facand numeroase comparatii am ajuns la concluzia ca aceasta solutie naturala este de preferat sa fie comandata doar de la distribuitorul oficial in Romania. In acest fel noi ne vom bucura d eun pret de DOAR 169 de lei (in loc de 338 de lei cat costa in mod normal), ceea ce inseamna ca reducerea aplicata este de fix 50%.


Adauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare