Mobbing-ul

03 Decembrie 2010  |  V: 5439  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


    Mobbingul a fost descris ca violenta la locul de munca. La noi termenul a aparut de putin timp si provine din limba engleza; pana de curand era folosita ideea de hartuire care putea fi psihica sau fizica. Conceptul a inceput sa capete contur datorita observatiilor unor psihologi ce activau in psihologia muncii. In timpul acestor studii s-a observat existenta unor femomene de denigrare, umilire, hartuire sexuala, incalcare a drepturilor, hartuire psihologica, diverse tipuri de agresiuni care creeaza traume atat la nivel personal cat si la nivel organizational. Aceste agresiuni au ca efecte ranirea, izolarea individului in grupul de munca si uneori din cauza presiunilor putandu-se ajunge chiar la sinucidere.


   E posibil ca uneori sa aiba loc agresiuni la locul de munca dar sa fie pasagere, accidentale, deci nu orice situatie intra in sfera acestui fenomen. Certurile, enervarea, remarcile ostile sau ironice, replicile sarcastice fac parte din viata cotidiana. Multi dintre noi nu reusesc sa vada viata in “roz” daca nu o condimenteaza macar putin in acest fel, fiind pentru noi “sarea si piperul” vietii rutiniere pe care o traim. In cazul in care aceste comportamente sunt practicate in mod sistematic, pe perioade lungi de timp, daca devin deranjante, dureroase sau chiar distrugatoare atunci ele pot fi descrise prin fenomenul de mobbing.


   Modul de manifestare al mobbingului


   Evident ca acest fenomen nu apare dintr-o data si nu dispare nici la fel de repede. El implica pregatirea terenului de “lupta”, pregatirea “victimei” si pregatirea “agresorului”. De multe ori persoanele care cad prada acestui fenomen sunt oamenii care nu au o stima de sine foarte bine conturata, care nu au acel gram de agresivitate sau asertivitate bine dezvoltat. Unii dintre cei care accepta sa ramana in aceasta situatie ajung chiar sa creada ca merita pentru ca oricum “nu voi gasi in alta parte ceva mai bun” “trebuie sa stau aici. Nu mai gasesc alt job”.


    Prima etapa exista in cadrul oricarei organizatii si nu presupune neaparat aparitia si a celorlalte trepte de evolutie. Se manifesta prin divergente, opinii diferite sau lupta pentru putere care este un fenomen normal si chiar necesar uneori pentru prgogresul unor organizatii.


   In etapa a doua deja incep sa apara unele elemente care contureaza fenomenul de mobbing. Echilibrul psihic al persoanei este putin afectat, increderea in sine este destructurata, apar stresul si anxietatea.


    In a treia etapa este necesara interventia conducerii, care din pacate de cele mai multe ori fie nu o face fie actioneaza prea tarziu cand deja persoana agresata a fost deja indepartata. In acest caz conflictele au ca efect atragerea unui proces. Victima este considerata vinovata pentru ceea ce se intampla in cadrul firmei si este trasa la raspundere.


    In etapa finala are loc stigmatizarea, izolarea sociala si de cele mai multe ori indepartarea acelei persoane de la job, ceea ce ii va face incadrarea la un alt loc de munca destul de dificila.


    Cauzele mobbingului sunt in numar de trei:


   1. Conceperea sarcinilor. In companiile mari conducatorii au incercat sa realizeze sarcini cat mai simple, sa le automatizeze in asa fel incat sa nu fie nevoie de prea multe persoane cu studii pentru a indeplini sarcinile. Mobbingul apare din cauza lipsei de activitate, a aubsolicitarii sau a plictiselii; practic cel care isi alege victima incearca sa isi umple mintea cu ceva.


   2. Coordonarea si directionarea angajatilor este facuta in general prin abuz de putere. In cazul in care apar conflicte la nivel organizational managerul institutiei prefera sa se foloseasca de putere pentru a aplana disputa, in loc sa se incerce modificarea sistemului.


   3. Organizarea muncii poate fi considerata factor declansator pentru ca in mod inevitabil situatiile de munca in care suntem implicati genereaza conflicte, iar in cazul in care sistemul nu este organizat corespunzator, disputa poate fi momentul lansarii mobbingului. Dezorganizarea implica: o suprasolicitare a activitatii de munca in care este implicat individul, atat calitativ cat si cantitativ, absenta regulilor sau a normelor.


   Efectele mobbingului se pot manifesta in plan individual, professional, dar si social si poate fi recunoscut dupa:


   - Anxietate ce poate fi insotita de atacuri de panica;
   - Tulburari de comportament: anorexie, alcoolism, bulimie, toxicomanie;
   - Pierderea motivatiei pentru activitatea profesionala;
   - Pensionarea medicala inainte de termen;
   - Scaderea performantei in cadrul muncii;
   - Incapabilitatea de a se adapta, de a se reechilibra pe plan social si emotional.


   In unele state s-au luat masuri prin lege impotriva acestui fenomen, dar este dezirabil ca lucrurile sa se rezolve la nivel de organizatie, fie prin prevenirea acestei situatii (norme, reguli, organizare clara) fie prin concilierea partilor in cazul in care fenomenul nu a fost depistat la timp.
 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: job, loc de munca, mobbing, control, serviciu, hartuire psihicaAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare