Motive ale schimbarii jobului

22 Martie 2011  |  V: 3611  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


În cazul în care eşti la începutul activităţii tale profesionale trebuie înainte de toate să afli care sunt abilităţile tale, capacitatea ta de lucru şi ce anume îţi place să face. Toate aceste elemente au ca scop ghidarea ta în alegerea unui job potrivit compenteţelor tale astfel nu vei alege orice firmă şi orice post ţi se iveşte doar de dragul de a testa efectiv un anumit job.

În prezent, din cauza crizei, din ce în ce mai mulţi oameni îşi caută noi şi noi locuri de muncă. Dar acum acest lucru nu se întâmplă ca înainte pentru că se dorea noutatea, pentru că ei îşi doreau să vadă la ce se pricep mai bine sau pentru că îşi doreau să afle ce anume li se potriveşte mai bine. În prezent motivul pentru care îşi schimbă jobul foarte des, mai ales tinerii este salariul foarte mic şi un volum foarte mare de muncă.

În psihologie se afirma la un moment dat că o persoană care nu este capabila să îşi menţină un loc de muncă pe o perioadă mai mare de timp, de cel putin 3 ani, are o problemă cu stabilitatea, cu angajamentul sau cu responsabilitatea. Toate aceste lucruri se manifestă în relaţiile pe care le au cu familia, cu partenerul de cuplu, cu prietenii.

În cazul în care un individ decide să se implice într-un anumit job înseamnă că el a luat în considerare acele elemente care il fac apt pentru realizarea acelei sarcini. De-a lungul timpului societatea s-a dezvoltat într-un ritm alert care a produs schimbări de interese, economice, cultural, ale profesiilor etc. Toate aceste schimbări ce au avut loc la nivel înalt au produs schimbări şi la nivelul omului de rând, el privind şi comportându-se într-o altă manieră în raport cu vârsta, statutul sexelor, mentalitatea, legislaţia. În acest context este necesară apariţia managementului psihovocaţional. În general dorinţele individului nu corespund cu cele ale angajatorului, aceasta discordanţă apărând din cauza lipsei de comunicare a a nevoilor individului sieşi. În acest caz randamentul nu va fi maxim pentru că el nu se va simţi satisfăcut sau împlinit la noul loc de muncă. Astfel el are de ales între două drumuri: fie de a se autorealiza fie de a satisface aşteptările şi judecăţile societăţii la adresa lui, în cazul în care nu ar urma această cale.

În acest caz rolul psihologului este de a-l face pe individ să fie conştient de sine, de nevoile sale şi de nevoile celorlalţi în raport cu el. Psihologul are rolul de a-l îndruma spre găsirea unei strategii de utilizare a propriilor resurse astfel încat să poată fi mulţumit de sine şi să îi fie crescută în acest fel imaginea de sine. Identitatea de sine a omului se dezvoltă asemeni identităţii vocaţionale de timpuriu sub influenţa familiei şi devine tot mai complexă pe masură ce experienţa sa de viaţă, socială şi referitoare la lumea muncii se diversifică. Identitatea vocaţională combină aspecte legate de cunoaşterea propriilor interese, valori, abilităţi şi competenţe, pe de o parte, cu preferinţă pentru un anumit tip de activităţi, stiluri de interacţiune şi medii de muncă, pe de altă parte. Ea apare la confluenţa dintre experienţele de învatare şi de muncă ale adolescentului, devenind etalonul maturzării sale.

Instabilitatea locurilor de muncă îi determină pe tineri şi nu numai să accepte orice loc de muncă din dorinţa de a avea putin stabilitate financiară. Nu orice individ îşi permite deshiderea unei afaceri sau nu orice individ îşi permite să se angajeze pe o poziţie bine platită si satisfacătoare. Una dintre erorile făcute în prezent este ca majoritatea companiilor preferă să treacă cu vederea peste persoane pregatite sau să ofere chiar sanşa de a se dezvolta celor care nu ştiu foarte multe in practică. Ei merg doar la cei care sunt “cunoştinţe” sau foarte bine pregatiti. Discordanţa apare în momentul în care cel pregătit realizează cantitatea de sarcini mult prea mare pe care o are de realizat şi salariul mult prea mic pentru acel lucru.

Pe de altă parte firmele mari pregătesc numeroase traininguri pentru angajaţii entry-level. Aceştia pornesc de la premisa ca sistemul educaţional nu a oferit suficient suport cu ajutorul căruia tinerii să îşi desfăşoare munca, motiv pentru care sunt dispuşi să investească în angajaţii lor.

La finalul articolului aş vrea să reamintesc persoanelor în căutarea unui loc de muncă faptul că o dată cu venirea primăverii încep si Târgurile de Joburi; anul acesta se anunţă un număr mare de aganjatori şi un număr la fel de mare de joburi.
 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: loc de munca, schimbare job, atitudine, psihologia locului de muncaAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare