Negocierea, cheia schimbarii

27 Ianuarie 2010  |  V: 4964  |   |  Autor: adela@jobee.ro


In fiecare zi negociezi ceva. Negociezi cu tine insuti, dimineata, pe drumul spre birou, prioritizand sarcinile de munca pentru ziua respectiva, negociezi cu parteneri de afaceri, cu partenerul de viata, si lista continua. Dar ce te faci cand iti dai seama ca vrei sa-ti schimbi locul de munca, vrei ceva mai bun, pentru ca ceea ce ai nu te mai multumeste. Incepi sa negociezi si mai dur cu tine: cat mai stau aici, unde imi caut, spre ce-mi doresc sa ma indrept, daca tot a sosit momentul sa fac o schimbare? etc... Iata mai jos cateva sugestii despre negociere, ca o tehnica de abordare a schimbarii.

Cum abordezi schimbarea jobului

Inainte de a incepe cautarile, fa o analiza a situatiei tale, si gandeste-te care sunt motivele reale care te determina sa-ti doresti altceva, si de ce la actualul loc de munca nu poti obtine ceea ce-ti doresti. Negociaza cu tine insuti argumentele pro si contra: actualul loc de munca este o piedica in dezvoltarea ta, sau numai aspectul financiar te determina sa faci aceasta schimbare? Fa-ti o strategie, stabilieste niste termene ale evolutiei tale in cariera, si, daca ajungi la concluzia ca nu mai este nimic de facut decat sa schimbi locul de munca, atunci inainte sa incepi cautarile, defineste clar si realist care sunt valorile si asteptarile tale, pornind de la ceea ce ai tu de oferit, in materie de experienta si competente, ansamblu de caracteristici care reprezinta, de fapt, baza negocierii tale viitoare pentru un post.

Invata sa-ti stabilesti scopurile si obiectivele

In primul rand, stabilirea unui scop care ti se pare, de fapt, de neobtinut, va crea frustrare. Pentru a fi motivat, trebuie sa-ti propui scopuri pe care stii ca le poti atinge. Nu uita ca un scop este rezonabil, atunci cand poti vedea intregul proces necesar pentru a-l obtine. Cel mai important, negociaza cu tine insuti lista de obiective pe care ai nevoie cu adevarat sa le obtii, asigura-te ca scopurile pe care ti le-ai propus sunt cu adevarat ale tale, si nu sunt alimentate doar de frustrari sau lipsuri de moment. Astfel, atasamentul tau fata de ele va fi maxim, fapt ce este vital succesului obtinerii lor.

La interviu, lasa modestia deoparte

Ai fost chemat la interviu si, ca un paradox, cand ai ocazia, in sfarsit, sa te recomanzi din punct de vedere profesional, in fata cuiva care nu stie exact care este pozitia ta in structura companiei in care inca lucrezi si ce sarcini ti-ai asumat de-a lungul timpului, si care ia o decizie in privinta angajarii tale, devii zgarcit in descrieri, crezand ca pentru asta ai trimis in prealabil Cv-ul. Daca nu oferi detalii concrete despre implicarea ta in posturile anterioare, nu transmiti angajatorului ca ai cunostintele necesare pentru a rezolva cu succes proiectele sale. Ia gandeste-te, ce este de preferat: un candidat cu experienta foarte mare dar care rezuma totul intr-o o singura fraza, sau, un candidat care, desi nu are experienta foarte mare, se prezinta mult mai bine, denotand mai ales faptul ca s-a interesat mai mult asupra competentelor necesare postului pentru care si-a depus candidatura? Inainte de a ajunge in fata angajatorului, negociaza cu tine insuti prezentarea ta, ce sa incluzi si ce sa omiti, pentru ca, spre exemplu, in aceasta etapa, nimeni nu va fi interesat de hobby-urile tale, chiar daca ai brevet de pilot.

La interviu nu ridica pretentii salariale prea repede

La interviu nu ridica pretentii salariale prea repede, deoarece ai putea pierde un avantaj pentru urmatoarele negocieri. Daca angajatorul insista sa-i spui care este salariul dorit, cere intai o oferta salariala, justificand ca preferi sa negociezi pornind de la oferta firmei. Acesta nu este un tertip de natura sa te prezinte ca fiind greu de convins, ci este o tehnica de negociere care, aplicata intr-o maniera prietenoasa si sincera, nu face decat sa arate faptul ca iti cunosti valoarea ca specialist, si esti convins de faptul ca tu esti cel mai bun avocat al drepturilor si atributelor tale.

Cand vrei sa negociezi oferta salariala...

Cand vrei sa negociezi oferta salariala, nu exagera in ceea ce priveste venitul actual, deoarece pentru o companie este foarte usor sa verifice cifrele pe care le sustii. De asemenea, incearca sa nu accepti pe loc prima oferta din partea firmei, chiar daca ti se pare foarte buna. Cere un timp de gandire, ceea ce iti poate permite negocierea unui contract mai bun. Reflecteaza la intregul pachet salarial: salariu, bonusuri, asigurare medicala sau asigurare de viata, gandeste-te la ceea ce ti-ai dori sau ti-ar trebui, si negociaza, explica de ce tu crezi ca ar trebui sa ai inclusa si o asigurare de viata, spre exemplu. Daca accepti imediat, angajatorul va considera ca oferta sa este cea mai buna pentru tine in momentul respectiv, si nu va incuraja o alta oferta pe care o propui ulterior. In plus, ai fi surprins sa afli ce lucruri neobisnuite pot unii oameni sa negocieze ca oferta salariala!

Fii entuziasmat!

Chiar daca ti se pare o oferta buna dar ai cerut un timp de gandire, asta nu inseamna ca poti sa presupui ca esti ca si angajat, si ca poti sa afisezi un aer de superioritate pentru restul discutiei. Acest lucru il va face pe angajator sa se indoiasca de capacitatile tale de a te integra si de a lucra cu alti colegi, ceea ce te poate face, intr-o oarecare masura, nepotrivit pentru echipa de angajati a firmei. Asadar, inca de la inceput, arata-ti entuziasmul fata de proiectele in care vei fi implicat si de oportunitatile de a invata odata cu acestea, si vei arata, inca odata, faptul ca esti un bun reprezentant al drepturilor tale.

Niciun angajator nu va ghici cum esti, din punct de vedere profesional, doar pe baza unui CV. Trebuie sa fii constient ca exista intotdeauna posibilitatea sa fii angajat, doar datorita modului in care te prezinti la interviu. Lasand la o parte oferta salariala si experienta ta profesionala, interviul se poate complica atunci cand va trebui sa discuti despre trasaturile tale de personalitate si despre modul cum interactionezi cu ceilalti, asa ca este esential sa iti cunosti foarte bine argumentele, si sa incerci sa raspunzi la fiecare intrebare a angajatorului intr-un punct de vedere favorabil asupra ta.
Mai mult, cand ai un job nou, lista negocierilor creste exponential: ai de negociat modul in care esti perceput, prin tot ceea ce poti sa oferi cu experienta si capacitatea ta de munca, si modul in care vrei sa fii rasplatit pentru asta. In concluzie, trebuie sa fii constient ca, indiferent de obiectul ei, te afli tot timpul intr-o negociere. Si-atunci nu ar fi mai bine sa fii deja pregatit?

Autor: adela@jobee.ro
Tags: salariu, negociere, schimbare jobAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare