Recuperarea post-concediu

05 Septembrie 2011  |  V: 3120  |   |  Autor: lavinia.visan@jobee.ro


Se aproprie momentul reîntoarcerii la muncă, cu tolba plină de amintiri, senzaţii tari şi multe fotografii. În primele două zile, ne împărtăşim impresii, ne etalăm suvenirurile, comparăm şi plănuim ca la anul să încercăm aceeşi locaţie ca vecinul de birou sau ca şeful de departament.

Din a treia zi, nu prea mai avem ce să ne spunem, pauza de cafea nu se mai poate prelungi la nesfârşit, problemele ce trebuie rezolvate urgent, se multiplică. Încet, cu dificultate, fără chef, trebuie să ne reluăm activitatea.
Ştim cu toţii că primele două săptămâni sunt grele şi chinuitoare. Abia din a treia săptămână, începem să ne intrăm în formă.

Dar cum reuşim să ne recuperăm după concediul care întotdeauna este prea scurt?

Nu-i uşor şi nu există o soluţie unică.

În primul rând, motivaţia intrinsecă joacă un rol important. Să vrei să munceşti ca viitoarea vacanţă să fie şi mai frumoasă, chit că este la un preţ prea mare, dar pe care ţi-l permiţi, tocmai pentru că munceşti. Un cerc vicios, dar care „merge” în cazul unora.

Să te implici în muncă, pentru a nu avea timp să-ţi reaminteşti de locurile văzute şi să-ţi pierzi vremea, visând.

Să munceşti pentru a scăpa rapid de teancul de sarcini ce te-au aşteptat cuminţi pe birou, ca să nu se acumuleze în timp şi să nu reuşeti să pleci în vacanţa de iarnă.

Să munceşti cu spor, pentru că bateriile îţi sunt acum încărcate şi este păcat să se irosească atâta energie pozitivă.

Sau să începi a lucra eficient, pentru ca acel coleg ce şi-a sacrificat concediul pentru binele firmei,cât şi pentru poziţia ierarhică pe care vrea să o ocupe rapid, să nu îţi „sufle” postul.

Cu o fotografie ce sintetizează vacanţa ce tocmai s-a încheiat, pusă la loc de cinste pe birou sau într-un loc vizibil, cu zâmbetul pe care tocmai l-ai căpătat în perioda de relaxare, te întorci la birou şi începi prin a face ordine în dosare, sarcini, mailuri etc.

Îţi faci un plan de lucru, stabilind ordinea priorităţilor şi te apuci de muncă. Este necesar planul, deoarece tocmai ne-am ieşit din ritm şi riscăm să începem multe activităţi, nefinalizând vreuna în timp util.

Recuperarea cere timp şi paşi mici. Timpii de lucru vor creşte gradual, până când o să reduceţi numărul pauzelor de cafea sau de ţigară.

Ştiu că sunt şi oameni ce intră imediat „în pâine”, deoarece pot face uşor switch –ul, dar oare chiar merită alergatul acesta prin viaţă, mai ales că ne uzează rapid?

Cu o alimentaţie sănătoasă, cu ieşiri în week-end sau după orele de muncă, cu plimbări cu bicicleta sau cu vizionarea de filme în oraş, cu stabilirea clară a scopurilor, recuperarea post-concediu poate fi uşor realizată.

Iar în momentul în care aţi intrat în ritm, NICIODATĂ să nu îl întrerupeţi. Continuaţi să lucraţi cu acelaşi avânt pe care-l aveţi. Pauzele lungi şi dese, NU sunt cheia marilor succese. Ci doar o cauză a frustrărilor viitoare.
 

Autor: lavinia.visan@jobee.ro
Tags: job, recuperare, concediu, formaAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare