Retelele de socializare la locul de munca

12 Aprilie 2012  |  V: 3565  |   |  Autor: iris.lulea@jobee.ro


Aflându-ne în secolul vitezei avem din ce în ce mai puţin timp de petrecut împreună cu familia sau cu prietenii, pe de altă parte nu mai avem suficient timp nici măcar pentru noi, pentru a ne implini unele dorinţe sau trebuințe.

Pentru a ne bucura totuşi de unele din ele, pentru că nu mai pot fi numite lucruri uzuale, profităm de cea mai comodă modalitate de informare şi anume Internetul, care ne pune la dispoziţie printre altele o serie de aplicatii denumite generic: reţele de socializare. ( Facebook, Twitter, Hi5, Google Plus etc.)

In ultima perioada au început să se facă studii cu privire la utilizarea reţelelor de socializare la locul de munca dar si metode de combatere a acestora. În America, unele companii, au cerut angajaţilor, prin contract, acces la conturile lor şi promisiunea de a nu pune compania într-o lumina nefavorabilă. În România, controlul asupra acestei forme de comunicare a ajuns să fie adoptat de una din două firme. Firmele s-au rezumat la introducerea unor sisteme de supraveghere sau de blocare a accesului la internet sau doar la unele aplicatii online.

Aspecte pozitive

1. Comunicare. Este cea mai uşoară formă de a fi în contact cu ceea ce se întâmplă în jurul tău, cu prietenii tăi şi cu ceea ce numeşti relaxare. Chiar dacă este o formă superficială de relaţie, ea este importantă pentru cei care nu au timp sau sunt prea obosiţi după o zi lungă de muncă

2. Informare. În momentul în care prietenii tăi au postat materiale video sau informaţii scrise, ele pot fi accesate instant de toţi din grupul lor. Pe de altă parte unele informaţii sunt benefice şi pentru companii pentru ca în acest fel pot afla lucruri ce le-ar putea interesa sau folosi în avantajul lor.

3. Relaxare. Deşi angajatorul îşi doreşte ca personalul să lucreze tot timpul pe care îl petrece la muncă există şi nevoia de pauză, de relaxare mentală. Cei mai mulţi din angajaţi găsesc o metodă bună de destindere prin observarea activităţii prietenilor şi comentarea pe marginea a ceea ce apare nou cu privire la acest capitol.

4. Credibilitate. Datorită transparenţei oferite la nivel atât de larg poţi câştiga încrederea clienţilor şi a unor prieteni dacă te poţi conecta cu ei atât la nivel profesional cât şi personal.

5. Costuri. Costurile sunt mici. Evident este mai ieftin să utilizezi reţelele sociale online atât din motive personale cât şi pentru afaceri deoarece majoritatea sunt gratuite. În interes personal oamenii folosesc aceste reţele de socializare în mod constructiv, din păcate firmele nu exploatează suficient de mult ceea ce are de oferit acest sistem de relaţionare.

Aspecte negative

1. Randament. Deşi angajatul resimte nevoia de o pauză de la ceea ce face, timpul petrecut pe internet şi mai ales pe reţelele de socializare face ca randamentul la locul de muncă să scadă.. Angajatul va avea de multe ori tendinţa de a trage cu ochiul la ce se întâmplă cu prietenii săi. Timpul si concentrarea alocate indeplinirii unor sarcini sunt major compromise.

2. Pierderi. Din cauza timpului petrecut în cadrul serviciului pe internet, în scop personal, angajatul aduce pierderi semnificative firmei în care lucrează. În Anglia, un studiu arată că majoritatea angajaţilor petrec cel putin 30 de minute pe zi pe reţelele de socializare, ceea ce aduce câteva milioane de lire pierderi pe an.

3. Control. Este inevitabil ca angajatul să nu îşi dorească să se relaxeze si in mediul online in timpul serviciului prin intermediul retelei de socializare. Ca angajator poţi face ceva foarte important: le poti oferi încă de la început un timp limită pentru a folosi internetul în scop personal. Astfel tu vei avea control asupra timpului pe care salariaţii îl vor folosi pentru ei, iar ei nu vor simţi nevoia să încalce regulile.

4. Percepţie. Este puţin probabil să nu fi văzut de şef sau de colegi, chiar în repetate rânduri, stând pe diverse reţele de socializare sau site-uri, situaţie în care bineînţeles vor apărea gânduri de tipul: nu lucrează suficient, este leneş sau este neimplicat. Pe de altă parte evită să spui şefului că ţi-ai finalizat treaba şi că îţi poţi permite să stai pe internet pentru că el va înţelege că ai prea puţin de muncă.

5. Inşelătorie sau hărţuire / lipsa anonimatului. Există posibilitatea ca cineva să treacă de sistemul de securitate. În urma violării acestei intimităţi cei care au acces la datele firmelor sau persoanelor fizice pot creea neplăceri celor implicaţi.

Lăsând politica companiei la o parte, nu este înţelept să îţi petreci mult timp online pe retelele de socializareiar daca o faci e bine sa incerci sa pastrezi un echilibru. Până la urmă eşti angajat pentru a desfăşura o anumită activitate de care va trebui să te ocupi mai devreme sau mai tarziu.
 

Autor: iris.lulea@jobee.ro
Tags: job, loc de munca, retele de socializare, aspecte pozitive, aspecte negativeAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare