Rubricile standard si cele mai frecvente greseli in CV

11 Martie 2010  |  V: 12462  |   |  Autor: adela@jobee.ro


Atunci cand ne completam cv-ul, de obicei, ni se pare ca efortul cel mai mare nu il depundem completand rubrica destinata experientelor noastre profesionale, ci in fata rubricilor ce incheie Cv-ul, de genul: aptitudini, competente, abilitati, hobby-uri, abilitati de utilizare a calculatorului, si altele de gen. Pentru inceput, trebuie sa diferentiem intre aptitudini si competente.

Aptitudinile sunt calitati fizice sau intelectuale, si trebuie specificate sub forma: lucrul în echipa sau individual, abilitatile de comunicare, gandire analitica si proactiva, promptitudine in raspuns si solutionare, etc. Ele sunt puse in evidenta de anumite circumstante, de aceea, este important sa dai exemple concrete, care dovedesc, in fata potentialului angajator, calitatile tale.

Competentele corespund cu ceea ce stii sau ceea ce stii sa faci, pot fi teoretice sau practice, si sunt dobandite prin studii, formari, dar si prin calatorii si descoperiri personale. Acestea trebuie explicate foarte clar, de genul: “competente organizatorice - am organizat evenimente cu participarea a minimum 20 de persoane…”, etc.

In lista rubricilor care dau batai de cap la completare sunt si obiectivele / obiectivul profesional. Acesta arata ca esti sigur de ceea ce stii ca poti sa faci, si ceea ce-ti doresti pentru evolutia carierei tale profesionale. Obiectivul constituie forta care il pune pe candidat in actiune, si sta la baza oricarui tip de comportament. Este foarte important sa exprimi clar ceea ce-ti doresti de la activitatea ta profesionala. Prezinta-ti interesul pentru anumite sarcini particulare ale job-ului, mai ales daca acestea ocupa o parte importanta a timpului de munca. Nu dezvolta foarte mult, este sufficient daca-ti exprimi dorinta de a-ti dezvolta aptitudinile si experienta profesionala in domeniul in care activeaza firma, lucrand intr-un mediu specific companiei in cadrul careia iti depui candidatura.

Ai mare atentie, deoarece angajatorii si recrutorii sunt foarte interesati de campul 'obiectiv', iar afirmatiile de genul, “Caut o pozitie motivanta care sa imi asigure avansarea in cariera” nu fac decat sa-i determine sa arunce CV-ul tau la gunoi! Da-le angajatorilor ceva specific, si, mai important, ceva care sa le atraga atentia atat asupra nevoilor lor cat si ale tale, si asupra faptului ca iti doresti sa acumulezi experienta, cum ar fi “ Caut o pozitie motivanta, in contabilitate, care sa imi permita sa contribui cu abilitatile si indemanarile mele, si care sa-mi permita sa invat lucruri noi si sa-mi dezvolt experienta profesionala in acest domeniu”.

Din ceea ce sustin recrutorii, hobby-urile sunt mai putin importante pentru angajatori, in contexul actual al evolutiei pietei muncii, insa, daca doresti sa specifici ce anume te pasioneaza in timpul liber, conditia este sa fii succint, si, ceea ce scrii, sa nu frizeze sfera ridicolului. Din pacate, cu totii ne-am obisnuit sa umplem aceasta rubrica cu activitati-umbrela de genul „cititul, literatura, muzica, etc” si sa lasam asa. Nimic mai gresit! Nu folosim decat un cliseu universal, care nu spune, de fapt, nimic despre noi. Daca vrei sa spui ca te pasioneaza literatura, specifica genul, spre exemplu „literatura romana interbelica”, sau „literatura engleza postmodernista” (cronologic, postmodernismul in literatura incepe in jurul anilor 1950), „muzica anilor `80”, etc.

Abilitatile de utilizare a calculatorului trebuie sa includa toate aplicatiile in care stii sa lucrezi: daca te referi la Microsoft Office, specifica ce anume, spre exemplu „Microsoft Office 2007 – Outlook, Word, Excel, Powerpoint, Visio, etc.” si toate celelalte aplicatii de pe calculatorul tau: CRM, SAP, etc.

In ceea ce priveste evitarea greselilor, ar fi bine sa tii cont de urmatoarele puncte-cheie urmarite de orice recrutor atunci cand citeste un CV.

In primul rand, CV-ul tau trebuie sa fie corect din punct de vedere gramatical. Daca nu e, impresia angajatorului care iti citeste CV-ul va fi ca nu stii sa scrii, sau ca nu-ti pasa de impresia pe care o faci, sau ca nu te intereseaza acel job, cu adevarat. Recrutorii spun ca noua din zece cv-uri care pretind ca aplicantul este "atent la detalii" contin o greseala de scriere pe undeva. Unele dintre greseli sunt observate mai greu, cum ar fi un spatiu in plus dupa un cuvant, sau o virgula lipsa, iar altele sunt foarte evidente. In cazul in care nu poti sa-ti dai seama daca ai omis vreo greseala in CV sau in scrisoarea de intentie, da-le un print de proba, si citeste-le pe hartie; fii atent la ce impresie iti lasa, corecteaza textul pe aceeasi hartie si apoi pe calculator, si apoi da-le print-ul final. Foarte important, nu uita sa te uiti la adresa si chiar la numele tau. Poti avea cel mai tare CV, dar daca datele tale de contact sunt gresite, risti sa nu fii contactat de nimeni.

De asemenea, si font-ul cu care scrii CV-ul este important; cu cat folosesti mai multe font-uri in CV, cu atat cresti sansele sa-i provoci angajatorului o durere de cap. Poti sa arati CV-ul tau persoanelor apropiate si, daca iti spun ca li se pare greu sa urmareasca tot ce ai inclus in el, revizuieste-l.

Un alt aspect la care sunt atenti recrutorii este modul in care candidatii urmeaza instructiunile din anuntul de angajare formulat de angajator. Trebuie sa fii atent la ce se cere in anunt, si trebuie sa urmezi instructiunile specificate de angajatori: fii atent daca trebuie sa trimiti cv-ul in limba engleza sau in romana, prin posta sau prin e-mail, daca trebuie sa incluzi o fotografie, etc.

De asemenea, redactarea scrisorii de intentie trebuie sa fie unica. Fiecare dintre noi avem un scop diferit in cariera, o personalitate diferita si cu totul alte principii de viata decat ceilalti. Din scrisoarea de intentie trebuie sa reiasa competentele tale, specificate pentru jobul la care candidezi, si dorinta ta de a invata, de a-ti dezvolta aceste competente si experienta de munca, lucrand pentru angajatorul caruia ii trimiti aceasta scrisoare. Angajatorul trebuie sa vada ca iti doresti sa lucrezi pentru firma sa, faptul ca tu consideri job-ul pe care il are disponibil ca fiind foarte potrivit pentru tine, si ca dai dovada de entuziasm, ceea ce se interpreteaza prin faptul ca vei fi foarte dedicat fata de munca ta.

Asadar, inainte de a candida pentru un job, afla mai multe lucruri despre firma la care urmeaza sa iti trimiti CV-ul. Invata despre nevoile organizatiei respective, si modifica scrisoarea de intentie si CV-ul, astfel incat sa reflecte motivul pentru care tu esti candidatul de care ei au nevoie.

Si, nu in ultimul rand, ai grija sa arati ca iti cunosti punctele slabe, deoarece recrutorii sunt constienti de faptul ca niciun candidat nu are tot ce isi doresc ei. Fii sincer cu abilitatile si competentele tale, demonstreaza ca iti doresti sa inveti, si descrie celelate calitati ale tale care pot compensa lacunele, pentru ca astfel vei reusi sa capeti increderea recrutorului, si a angajatorului! Mult succes!
 

Autor: adela@jobee.ro
Tags: CV, loc de munca, greseli frecventeAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare