Satisfactiile locului de munca (I)

01 Iulie 2011  |  V: 3343  |   |  Autor: lavinia.visan@jobee.ro


Sunteţi satisfăcuţi de locul de muncă?
DA / NU

Cei care au răspuns cu DA, felicitări! Aţi reuşit să găsiţi calea adevăratei fericiri la locul de muncă.
Sau poate că sunteţi de părere că vă place jobul...când staţi toată ziua şi vă uitaţi la el, ca să parafrazez un specialist.

Celor care au răspuns cu NU, vă cer să căutăm motivele pentru care nu reuşiţi să vedeţi roadele în acest copac.

Cum staţi cu motivaţia?

V-aţi ales singuri acest loc de muncă sau a fost caz de forţă majoră? Pentru prima situaţie, gândiţi-vă că la început v-a plăcut. Dar ce s-a întâmplat pe parcurs? Ce v-a dezamăgit sau înstrăinat? Dar ce puteţi schimba ca acea motivaţie intrinsecă să revină? Pentru cei aflaţi în a doua categorie, să nu uitaţi că există alte firme, alte joburi pe care le puteţi viza. Oricând se poate face o reconversie profesională. Sau, de ce nu, puteţi deveni propriul şef. Antreprenoriatul în România nu şi-a atins apogeul.

Ce vedeţi în oglinda de la baie în fiecare dimineaţă?

Un om puternic, hotărât, gata să urce munţii, să dărâme zidurile – păstraţi-vă tonusul, dar încercaţi să nu epuizaţi bateria. Din când în când, faceţi o pauză. O excursie într-o locaţie nouă, învăţaţi ceva nou, cititţi, ieşiţi cu familia mai des, ca să nu vă surprindă răceala celor dragi mai târziu. Oamenii au nevoie şi de iubire, nu numai de bani.
Un om responsabil – este bine, dar nu uitaţi că oricine poate fi înlocuit. Nu faceţi din această responsabilitate o chestiune de viaţă şi de moarte. Începeţi să învăţaţi să spuneţi NU, atunci când simţiţi că este prea mult, prea greu sau nu reprezintă ţelul dumneavoastra.
Un om plictisit – caută să ieşi din cercul vicios în care eşti prins. Alternează munca cu un hobby.
Un om ce nu zâmbeşte – păcat, ai un zâmbet frumos ce îţi pune în valoare ochii. Iar oamenii au nevoie de un prieten, chiar dacă eşti vânzătorul de la supermarket sau angajatul de la ghişeu sau directorul economic ce anunţă disponibilizările.
Un om obosit – odihnă, un somn bun, hrană sănătoasă, muzică...
Un om dârâmat – ar trebui să vorbeşti cu un psiholog, dacă pe lângă tine nu ai un bun prieten. Defularea e necesară, pentru ca durerea să nu se cronicizeze. E cazul să schimbi ceva la tine/ viaţa ta/ jobul tău.

Sunteţi ucenic sau judecător?

Vă place să vă plângeţi de milă, să vă acuzaţi de propriile eşecuri sau ale altora, să pasaţi vina, să-i acuzaţi pe alţii de micile/ marile rateuri? Nu mai fiţi un judecător! Dacă vă place aşa de mult acest „job”, reconversia profesională vă aparţine.
Fiţi un ucenic care învaţă din greşeli, care îşi caută şi îşi găseşte calea/ rezolvarea, care construieşte punţi de comunicare chiar si cu acei parteneri mai puţini sociabili. Învăţaţi să învăţaţi!

Cum arată locul în care munciţi?

Un mediu plăcut de muncă creează starea necesară pentru prestarea sănătoasă a activităţii. Culorile, florile, pixurile şi postit-urile mai puţin convenţionale recreează un mediu copilăresc. Da, de ce să nu privim locul de muncă ca propriul loc de joacă, unde creăm şi păstrăm reguli, unde formăm toţi o echipă unită şi puternică, in ciuda micilor/ marilor divergenţe, şi reuşim mereu să ne împăcăm?

Chiar dacă vi s-a promis, nu vedeţi „scara”.

Mulţi aşteptăm ca să evoluăm. Să nu stagnăm, să nu înţepenim într-o poziţie de început. Dacă vi s-a promis acest lucru la interviul de angajare, aduceţi aminte acest lucru şefului, dar folosind tot arsenalul diplomatic. Argumentaţi cu dovezi clare de ce meritaţi să evoluaţi: pentru că aţi evoluat în timp şi ştiţi că sunteţi pregăti să faceţi şi altceva.
Dacă jobul nu permite acest lucru, ori căutaţi altceva, ori vă implicaţi în activităţile dedicate părinţilor de la şcoala copilului dmv., ori lucraţi ca voluntar pentru nu ştiu ce ONG etc.

Sunteţi în impas?

Tuturora ni se întâmplă să trecem prin criză. Vremea balanţei personale scoate la iveală întrebări, deziluzii, frustrări. Constatăm că nu am ajuns acolo unde ne-am fi dorit. Suntem la răscruce şi vrem să fim convinşi că drumul pe care îl alegem este cel bun.
Păstrează-ţi capul limpede, analizează obiectiv, nu te grăbi şi nu regreta. Pune pe hârtie ce te-a mulţumit la acest loc de muncă, ce satisfacţii ai avut. Poţi folosi analiza SWOT, ai tot timpul necesar pentru asta. Compară cu acea listă a speranţelor/ aşteptărilor personale şi vezi unde este plusul.

Un prim pas este să ne schimbăm pe noi înşine.
Despre alţii, vom mai vorbi.
 

Autor: lavinia.visan@jobee.ro
Tags: job, loc de munca, satisfactie, motovatieAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare