Schimbarea locului de munca in 2010

20 Ianuarie 2010  |  V: 5476  |   |  Autor: adela@jobee.ro


Pana in momentul de fata, conditiile pietei locurilor de munca te-au facut sa te gandesti la anumite situatii in care nu te-ai fi regasit inainte de aceasta criza financiara globala. Indiferent de domeniul in care lucrezi, ai inceput sa te gandesti la solutii, luand-o pe scara probabilitatii in jos, pentru: ce-ai face daca in ziua de salariu te-ai trezi cu mai putini bani in mana, ce-ai face daca ti s-ar spune ca incepand cu minutul urmator trebuie sa stai 3 luni in somaj tehnic, sau sa lucrezi part-time sau incotro ai apuca-o daca te-ai duce intr-o dimineata la serviciu si te-ai vedea pe lista disponibilizatilor. Inevitabil, te-ai gandit la schimbarea locului de munca. Fara a da curs scenariilor dramatice prezentate pana acum de mass-media, iata cateva aspecte ale pietei locurilor de munca la care trebuie sa ne asteptam de la 2010, conform specialistilor in resurse umane.

Adio marire de salariu.

In mod normal, firmele care nu inregistreaza crestere economica nu vor face nici mariri de salariu. Companiile care vor face, totusi, mariri salariale, le vor face cat sa acopere rata inflatiei, cu un procent intre 5% - 9%, si doar cu scopul de a nu-si pierde angajatii pe care ii considera valorosi, iar companiile care fac profit vor acorda beneficii, insa in numar sau in procent mai mic.

Creste somajul.

Somajul in tara noastra a crescut in decursul unui an cu aproape 3%, ceea ce inseamna ca aproximativ 700.000 de persoane au ramas fara un loc de munca in anul 2009.

Pentru anul 2010, se estimeaza ca numarul somerilor vor creste, chiar daca mai lent decat anul trecut. Rata somajului va atinge pragul de 10%, mai ales luand in considerare faptul ca angajatii sectorului public urmeaza sa fie disponibilizati vor spori randurile somerilor cu 1,5%.

In ciuda cifrelor oficiale furnizate de ANOFM, specialistii in resurse umane sustin ca numarul somerilor depaseste cu mult procentul declarat oficial, deoarece, persoanele inregistrate ca someri ies din monitorizarile oficiale dupa ce implinesc un an de somaj, si raman persoane fara venit sau lucreaza la negru, situatie care nu inseamna decat ca acestia ingroasa randul somerilor, daca ar fi luati in continuare in calculul statisticilor oficiale.

Disponibilizarile continua.

Pana in acest moment, conform acordului incheiat cu FMI, intre 80.000 si 150.000 de angajati ai sectorului public vor trebui sa isi caute un alt loc de munca in 2010. Specialistii in resurse umane considera aceste modificari in piata fortei de munca ca fiind destul de grave, deoarece nu a fost gandita reorientarea profesionala a oamenilor respectivi, prin programe speciale de recalificare si formare profesionala. De asemenea, se considera ca sansele acestor persoane sa fie absorbite in mediul privat sunt mici deoarece depind de mentalitatile diferite referitoare la munca ale angajatilor sectorului public si a celor din sectorul privat.

Este posibil ca, pe fondul unui cost de vanzare ridicat al produselor, impunerea taxei fast-food sa cauzeze restrangerea si mai mult a fondurilor si, implicit, a costurilor de personal pentru companiile producatoare de bauturi racoritoare, dulciuri sau alte produse fast-food.

Un risc mare de disponibilizare vizeaza angajatii din IMM-uri, deoarece ei depind direct de sansele de supravietuire ale afacerilor, iar 2009, majoritatea firmelor nu au inregistrat profit, cifrele de afaceri ale firmelor s-au redus considerabil, iar bugetele alocate resurselor umane au fost reduse.

Cele mai afectate categorii de angajati.

In 2010 sansele de angajare se vor diminua considerabil, in special pentru candidatii slab pregatiti. Absolventii au mai multe sanse sa-si gaseasca un post in companiile care prefera sa-si “scoleasca” angajatii, cum ar fi cele tip call-center sau outsourcing, care pot avea programe de lucru in afara intervalului obsinuit 09.00-18.00, sau se solicita abilitati pentru care cei din generatiile mai vechi nu prea mai au cultura si mentalitatea necesara.

Isi vor gasi mai usor un post candidatii mai bine pregatiti, cum sunt persoanele cu experienta si expertiza in domenii de activitate precum vanzari, farma, retail si externalizare, finante si contabilitate, specialisti IT, si vorbitori de limbi straine, iar, dintre bugetari, profesorii de limbi straine, si specialistii in finante si contabilitate.

Cine va avea sanse de angajare.

Consultantii in resurse umane sunt de parere ca domeniile care vor merge cele mai bine vor fi consultanta financiara – audit, contabilitate, insolventa – si consultanta de business – optimizare si restructurare –, industria IT&C (inclusiv new media) si telecomunicatii, agricultura si poate industria auto, mai ales daca ne gandim ca productia auto pentru export in Romania este crescuta.

Asadar, fii mai putin pretentios la interviu! Daca inainte de criza financiara candidatii isi permiteau sa pretinda angajatorilor salarii exagerat de mari sau beneficii care valorau cat salariile, pe fondul dezechilibrului actual dintre oferta si cererea de munca, patronii sunt cei care vor face regulile jocului la interviu, iar pretentiile lor vor fi din ce in ce mai ridicate fara a oferi salariile si beneficiile pe care le ofereau in anii trecuti. Daca esti in cautarea unui loc de munca, incearca sa ai rabdare, este posibil sa nu gasesti un job potrivit decat in aproximativ 9 luni de cautari, aceasta este perioada de timp medie calculata pentru un candidat in cautarea unui loc de munca mai bun.

Daca nu reusesti sa obtii postul entry-level la compania la care iti doresti, o alternativa ar fi sa te orientezi catre companii de oursourcing, si implicandu-te in proiectele acestora poti sa te faci cunoscut companiilor la care ai vrea sa lucrezi ulterior. Incearca sa te orientezi catre alegerea cea mai buna pentru urmatorii 2 ani, care se anunta a fi dificili.

De asemenea, nu te sfii sa investesti intr-un curs de reorientare sau formare profesionala acreditat, pentru ca este o investitie pentru viitor! Acesta poate fi momentul pentru a-ti reanaliza aptitudinile, inclinatia nativa spre un anumit domeniu si competentele acumulate in experienta profesionala de pana acum pentru ca, orice zi petrecuta la serviciu imbunatateste bagajul competentelor tale. O certificare te prezinta ca fiind specializat in acel domeniu, iar nisa locurilor de munca ce se adreseaza persoanelor cu expertiza este mult mai mare decat in cazul persoanlelor fara experienta. Nu uita ca este sarcina ta sa-ti asiguri un viitor mai sigur, investind in formarea continua si in specializarea ta profesionala. Acest lucru te face valoros pentru angajator, si-ti garanteaza dreptul sa stabilesti singur care este pretul muncii tale!

Autor: adela@jobee.ro
Tags: salariu, somaj, disponibilizare, angajareAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare