Trei caracteristici ale pietei muncii, in prima jumatate a lui 2010

10 Februarie 2010  |  V: 5629  |   |  Autor: adela@jobee.ro


Somajul tehnic

Iata ca guvernul a adoptat actul normativ prin care masura somajului tehnic se va aplica si anul acesta, incepand cu 1 februarie. Somajul tehnic este o masura care presupune suspendarea temporara a activitatii unei societati comerciale, in timp ce angajatii acesteia primesc lunar 75% din salariul de baza, timp de maxim trei luni de zile, celelalte impozite pe venit fiind suportate de stat. Singurul aspect care trebuie retinut este ca aceste trei luni trebuie sa fie aceleasi pentru toti angajatii firmei care urmeaza sa intre in somaj tehnic, alegerea lunilor de somaj tehnic (in cazul in care firma nu isi inceteaza complet activitatea) nu este la latitudinea angajatului. Mai exact, angajatorul poate propune varianta somajului tehnic, doar angajatilor care nu au workload de 100%, in cele trei luni pe care si le alege, angajatul nu poate alege cele trei luni in care urmeaza sa fie in somaj tehnic. Teoretic, aceste luni aduc o economisire agajatorului, iar beneficiul angajatului este ca primeste ceva mai multi bani decat pana atunci, salariul net lunar echivaland cu 70-72% din salariul de baza.

Statul considera ca, prin aplicarea acestei masuri si anul acesta, salveaza 200.000 de locuri de munca, si economiseste diferenta de la 900 milioane lei noi, in cazul in care cei 200.00 de angajati ar intra in somaj normal, la 493 milioane lei noi, cat costa statul sa plateasca contributiile a 200.000 de angajati intrati in somaj tehnic.

Bine de stiut este faptul ca angajatorii pot beneficia de un program european prin care pot plati, din fonduri UE, intre 50 si 75% din salariul unui somer angajat de ei, timp de 6 sau 12 luni, dar, din pacate nimeni nu zice nimic mai mult despre acesta, angajatorul trebuie sa se intereseze personal despre procedurile aferente.

Somajul, la maximumul ultimilor 6 ani

Potrivit datelor ANOFM, numarul de someri a crescut cu 31.599 locuri de munca, atingand nivelul maxim al lui martie 2003, de 740.982 someri, ceea ce corespunde unei rate a somajului de 8,1%.

Mai mult, la finalul lunii ianuarie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a avertizat ca somajul va continua sa creasca in Romania pana la jumatatea anului 2010, iar numarul somerilor ar putea ajunge la un milion, desi, afirmatia acestuia a fost contrazisa ulterior de premierul Emil Boc, care a spus ca niciun document oficial al FMI nu face referire la numarul de someri, iar analizele Guvernului arata ca, la finele anului, rata somajului va fi mai mica decat in 2009.

Migrarea angajatilor de la stat catre job-uri mai bine platite, in mediul privat

In urma reducerilor de personal din sectorul public, si pe fondul impresiei de instabilitate, din ce in ce mai multi angajati ai sectorului public isi incearca norocul in sectorul privat. Insa, in perioada aceasta, cei mai norocosi sunt cei cu specializari de genul programator sau jurist cu experienta.
Pentru a reduce migratia angajatilor buni de la stat catre sectorul privat, reprezentantii Ministerului Muncii iau in calcul cateva masuri, cum ar fi: acordarea unor facilitati pentru specialistii care lucreaza la stat, din cauza diferentelor mari de salarizare, acceptarea ca acestia sa poata lucra si in mediul privat (daca nu intra in incompatibilitate cu functia ocupata la stat), sau marirea salariilor, prin reasezarea pe grila a functiilor din Legea unitara a salarizarii.

Retelele de socializare, noua metoda de recrutare

Nu cu mult timp in urma, Microsoft a comandat un studiu al EU Data Protection Day, din care reiesea faptul ca din in ce mai multe companii de recrutare din Europa cauta informatii despre candidati pe retele de socializare, iar jumatate dintre acestia sunt respinsi in baza datelor gasite. Principalul motiv pentru respingerea candidatilor este postarea pe internet de videoclipuri sau comentarii nepotrivite de catre cei care aplica pentru un job.

Sunt vizate retelele de socializare precum Facebook sau LinkedIn in special pentru „candidatii care aplica la joburi pentru pozitiile inalte, pentru a afla ce fel de personalitate au, care le sunt hobby-urile si experienta profesionala. Pentru pozitiile de junior nu ne intereseaza aceste aspecte", a declarat Sorin Faur, HR services director in cadrul companiei de audit si consultanta BDO Romania, care are 150 de angajati pe piata locala, conform ZF.

Cei mai multi candidati europeni respinsi in baza datelor de pe internet sunt in Marea Britanie, in proportie de 41%. In Germania procentul se ridica la 16%, in Franta la 14%, iar in SUA, procentul celor respinsi se ridica la 70%.

Concluziile sunt tot trei:

  • somajul tehnic ar fi o solutie pentru cineva care isi doreste concediu platit (un pic mai mult decat salariul lunar net, presupunand ca salariul de baza este trecut in intregime in contractul de munca) dar nu planuieste sa contracteze un credit in urmatorul an, deoarece somajul tehnic presupune suspendarea contractului de munca si, implicit, o intrerupere in vechimea de pe cartea de munca;
  • daca esti angajat la stat, poti lua in calcul la modul serios sa te reorientezi catre mediul privat, mai ales ca asteptarile tale salariale pot coincide cu ceea ce au ei de oferit, la momentul actual;
  • ai grija ce scrii pe Facebook, Twitter, Linkedin, MySpace, si oriunde ti-ai mai facut un profil pe net, deoarece acesta poate sa-ti aduca acceptul sau refuzul angajatorului, iar parerea noastra este ca, odata ce au inceput sa consulte si retelele de socializare, vor cauta detalii despre orice pozitie pe care o au disponibila, fie ea si de junior.

Autor: adela@jobee.ro
Tags: somaj, retele de socializare, mediu privat, sector publicAdauga comentariu

(nu va fi public) Imagine validare